ZAOŠTRAVA SE SUKOB / Dan štrajka stoji više od 30 milijuna kuna! 'Plenković je pokazao volju pobijediti prosvjetare'

Image
Foto: Pixsell

Neplaćanje štrajka učitelje neće pokolebati. Najavljuju da će od idućeg tjedna biti još oštriji

15.11.2019.
20:41
Pixsell
VOYO logo

Tjedan u kojem se očekivalo kompromisnorješenje Vlade i sindikata školstva, pretvorio se u najavu još žešće borbe prosvjetara za veće plaće.

Nakon petka, zadnjeg dana u štrajku koji plaća Vlada, slijedi tjedan u kojem sindikalni čelnici najavljuju generalni štrajk za cijelu Hrvatsku. U ponedjeljak će, kažu biti tihi. Od utorka pak, najavljuju, spremni su ići do kraja. No, ovaj 26. dan štrajka u školama bit će i zadnji koji im je plaćen. Ipak, sindikalisti upozoravaju da to ne znači uštedu za državni proračun te su se oštro obrušili na premijera AndrejaPlenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazao je da je voljan poraziti prosvjetare, on je snažan, moćan, u stanju je poraziti sindikalne čelnike, sindikate i pokazuje snagu kako bi dobio glasove na izborima", kazao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Povećanje plaća je, tvrde, pitanje ne samo novca nego i vraćanja dostojanstva pa povišice za sve - učitelje ponovno ostavljaju na dnu ljestvice. Također, ministrica BlaženkaDivjak upozorava da se nastava treba nadoknaditi. S druge strane, saborski zastupnici MOST-a traže njezinu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reforma obrazovanja nije uspjela i jedna usporedba: zamislite da sutra izborniku Daliću odbiju igrači igrati, bi li on ostao izbornik reprezentacije", istaknuo je Marko Sladoljev, saborski zastupnik MOST-a.

Neplaćanje štrajka učitelje neće pokolebati. Najavljuju da će od idućeg tjedna biti još oštriji pa za utorak najavljuju štrajk u svim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od idućeg tjedna učitelji bi trebali dobiti 315 kuna manje po danu bez nastave. Evo i računice štrajka: 

Ukupan trošakplaća za mjesec listopad iznosio je 673.345.508 kuna. Listopad je imao 22 radna dana, što znači da za jedan radni dan prosvjetnih djelatnika treba izdvojiti nešto više od 30,6 milijuna kuna. Po toj računici, pet dana štrajka, stoji nešto više od 153,33 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo