'POSTAVILI KLIMATSKE PROMJENE' / Danski veleposlanik na zagrebačkom fakultetu sudjelovao u programu za energetsku učinkovitost

Image

Program organizira i druga događanja 18. i 19. svibnja

9.5.2022.
13:39
VOYO logo

Danski veleposlanik obilježio je Dan Europe na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i to u sklopu multidisciplinarnog obrazovnog programa Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost. Program je to kojeg već petu godinu za redom Fakultet provodi u suradnji s REGEA-om, a ove godine organizirana je i projekcija danskog filma 70/30 koji progovara o klimatskim izazovima.

Uz veleposlanika Kraljevine Danske Olea Frijs-Madsena bili su tu i dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e te posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domac govori kako su u početku programa, prije pet godina, za cilj imali educirati buduće novinare kako bi sutra mogli postavljati što bolja pitanja i tražiti što konkretnija rješenja.

Image
Image

"Danas, pet godina nakon, svijet se gotovo u potpunosti izmijenio i dalje se mijenja, a pred nas stavlja zadatak nužne energetske transformacije. Bez informirane javnosti niti jedna ideja ne može zaživjeti. Danas, na Dan Europe, važno je shvatiti da smo Europa svi mi zajedno, ali i da samo zajedno možemo rješavati probleme koji su pred Europskom unijom i globalnom zajednicom. Danska je s nama kao sjajan primjer transformacije, zemlja koja ne radi zeleno i održivo jer je bogata već je bogata zato što radi održivo i odgovorno na temelju vlastitih resursa. To je priča koju trebamo u Hrvatskoj, tako treba izgledati cijela Europska unija", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
52. Dan planete Zemlje /

Plenković studentima pričao o klimatskim promjenama: 'Mi smo prva Vlada koja ozbiljno shvaća zelenu tranziciju'

Image
52. Dan planete Zemlje /

Plenković studentima pričao o klimatskim promjenama: 'Mi smo prva Vlada koja ozbiljno shvaća zelenu tranziciju'

Danski veleposlanik pak govori: "Naša vlada je postavila klimatske promjene, zelenu pretvorbu i održivost kao ključne prioritete na domaćem i međunarodnom planu. Kada je moj kolega Tomas Anker Christensen 2019. imenovan za prvog svjetskog veleposlanika za klimu, odmah je zavrnuo rukave i bacio se na posao. On se, zajedno sa svim danskim veleposlanicima brine da Danska kontinuirano i konkretno doprinosi kao pionir održivosti diljem svijeta. Važno je također našu internu javnost, stalno obavještavati o napretku, našem nastojanju da do 2030. dosegnemo smanjenje emisija CO2 od 70 posto (premašivši cilj EU od 50%). Među ostalim, na taj način i da naša diplomacija ima kredibilitet kada razgovaramo s ostatkom svijeta jer provodimo u našoj zemlji upravo ono što propagiramo. Ti diplomatski napori nisu dobri samo za klimu i svjetsko društvo, već i za otvaranje radnih mjesta i rast. U isto vrijeme oni također pozitivno utječu na javno zdravlje. Mnoge danske tvrtke razvile su jasne klimatske ciljeve, uključujući opće ciljeve SDG-a, kao dio svojih doktrina".

Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost projekt je koji ide dalje baš kao što dalje ide i suradnja danskog veleposlanstva i REGEA-e najavom Green Together događanja rezerviranog za 18. svibnja kao i izložbe koja će biti postavljena 19. svibnja u Poglavarstvu grada Zagreba, a prikazat će primjere dobre prakse obiju zemalja. Oba događanja dio su platforme veleposlanstva i hrvatskih partnera kojim se obilježava 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Danske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo