složena sigurnosna operacija / Detalji lažne dojave o bombi u avionu koji je sletio u Split: 'Za nas je ona bila na hrvatskom jeziku...'

"Kod ovakvih dojava najvažnije je pokrenuti mjere prvog zahvata", rekao je načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić

25.6.2021.
19:08
VOYO logo

Nesvakidašnji događaj na nebu nad Hrvatskom. Za putnički zrakoplov Smartwingsa koji je poletio iz Praga za Split stigla je dojava o postavljenoj bombi. Odmah je naređeno i njegovo hitno prizemljenje, a evo što se dalje događalo u Splitu.

Prije svega je najvažnije spomenuti da je ta dojava o bombi bila lažna, da ona nije potvrđeno. Odmah po njezinoj dojavi sve službe izašle su na teren. Više o samom događaju, ali u postupanju policije reći će načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opišite nam  postupanje policije i što se sve događalo nakon dojave o bombi?

Nakon prve dojave o o mogućnosti postojanja eksplozivne naprave u zrakoplovu koji leti na relaciji Prag - Split pokrenuli smo jednu složenu sigurnosnu operaciju. Zapravo smo aktivirali sve u standardno-operatzivnom postupku predviđene aktere - od operatora na Zračnoj luci Split, policijske postaje aerodromske policije Resnik, vatrogasne jedinice koja se nalazi na zračnoj luci i upravo je tamo namijenjena za slične situacije, medicinskog osoblja, pripremili zračnu luku za sigurno slijetanje i izdvajanje zrakoplova na sigurnoj destinaciji, na najudaljenijoj poziciji na stajanci Zračne luke Split i osigurali potporu od ostalih ustrojstvenih jedinica policijske uprave. Uspotavili smo i redovite linije komuniciranja oi ovakvim kriznim situacijama i krenuli raščišćavati situaciju. Nakon sigurnog pražnjenja zrakoplova od putnika, pregleda putnika, pregleda samog zrakoplova i njihove prtljage koja je bilo posebno izdvojena na u posebnu prostoriju za pregled. Mi smo negdje iza 17 sati donijeli odluku, zaključili kako opasnosti od eksplozivne naprave nema i da zrakoplov može krenuti dalje u ponovno redovno obavljanje posla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIZEMLJEN U SPLITU /

Prizemljen putnički avion na relaciji Prag - Split zbog dojave o bombi: 'Ugroza dosad nije potvrđena'

Image
PRIZEMLJEN U SPLITU /

Prizemljen putnički avion na relaciji Prag - Split zbog dojave o bombi: 'Ugroza dosad nije potvrđena'

Zrakoplov je tada vraćen njegovu kapetanu. Što se dogodilo, znate li? Imamo li sada već neku informaciju, od kud uopće ta dojava? Je li ona bila na hrvatskom jeziku, kada je stigla?

Kod ovakvih dojava najvažnije je pokrenuti mjere prvog zahvata, mi ih tako zovemo. Osigurati najveću razinu koja je realno moguća za sve aktere - za putnike, posadu i za ljude na zemlji koji su čekali zrakoplov i omogućili onu maksimalnu sigurnost koja je moguća u takvim situacijama. Kriminalističko istraživanje o samoj dojavi, načinu i pozadini dojave je nešto što slijedi i nadamo se da ćemo raščistiti nekakva pitanja kojih sigurno zasada ima i na njih možda, u ovom momentu, ne možemo dati odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I samo - je li prijava bila na hrvatskom jeziku?

Za nas je bila na hrvatskom. Mi smo je dobili od operatera iz Zračne luke, dakle, hrvatskog aktera sigrunosti zračne luke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo