Pucanje z raketlinom / DHMZ opisao sustav obrane od tuče u RH kao rasipanje novca, neučinkovit, a pritom još i truje okoliš

Image
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Prekjučer tuča na sjeveru zemlje uništila pola nacionalne proizvodnje cvijeća, porazbijala aute i kuće. S klimatskim promjenama to će biti sve češće

27.5.2022.
13:05
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
VOYO logo

Državni hidrometeorološki zavod poručio je u petak da operativna obrana od tuče u Hrvatskoj na sadašnjoj tehnološkoj i stručnoj razini nije učinkovita i ekonomski isplativa, a kao jedini učinkovit način smanjivanja štete navodi sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža.

Olujno nevrijeme s tučom, kakvo je u srijedu pogodilo sjever Hrvatske, će zbog očekivanih klimatskih promjena biti još češće i intenzivnije u narednim desetljećima, priopćili su iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Strašne štete /

Skoro polovica hrvatske proizvodnje cvijeća uništena u današnjem nevremenu s tučom na sjeveru zemlje

Image
Strašne štete /

Skoro polovica hrvatske proizvodnje cvijeća uništena u današnjem nevremenu s tučom na sjeveru zemlje

Zbog toga je poljoprivrednicima potrebno osigurati zaštitu njihovih usjeva. Međutim, trenutni sustav obrane od tuče u Hrvatskoj ne pruža nikakvu zaštitu.

''Ne postoji ni jedan znanstveno utemeljen dokaz da je operativna obrana od tuče kakva se provodi u Hrvatskoj po sadašnjoj tehnologiji učinkovita i gospodarstveno isplativa te da ostvaruje uštede. I Svjetska meteorološka organizacija (WMO) jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci'', priopćio je DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHMZ ističe da je tuča samo jedna od vremenskih nepogoda, a da štete u poljoprivredi, i to na mnogo većem području, nastaju zbog sve učestalije pojave suše, mraza, leda i poplava. Za obranu od tuče izdvajaju se financijska sredstva svih poreznih obveznika, iako ona nije uspjela dokazati uspješnost i isplativost

Srebrni jodid u zrak...

''Smatramo da bi dostupna sredstva državnog proračuna trebalo usmjeriti u sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža, kao jedinog učinkovitog načina smanjivanja štete od tuče, te da treba osnažiti sustav osiguranja čime bi se osiguralo realno obeštećenje u slučaju nastalih šteta od vremenskih nepogoda'', dodaje DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana od tuče problematična je i sa stanovišta očuvanja okoliša, jer se tijekom zasijavanja bez ekološke kontrole ispušta reagens sa srebrnim jodidom u slobodnu atmosferu, smatra DHMZ koji svoje mišljenje temelji na stručnoj podlozi ''Analiza sustava obrane od tuče'' donesene 2018.godine na traženje Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo