tisućljetni san / Dinamov stadion u utrci za gradonačelnika: Kako će izgledati i tko će ga financirati?

Oporba je ogorčena jer tvrde da aktualna vlast nema ovlasti raspisivati tako velike projekte, ali protiv novog stadiona ne kažu ništa

29.4.2021.
7:00
VOYO logo

Izborna kampanja u Zagrebu postaje sve žešća, vladajuća garnitura koristi svoju poziciju i vadi najteže oružje. Nakon što su jučer obećali da će uskoro proraditi sljemenska žičara, aktualna gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević objavila je da kreće s ispunjenjem tisućljetnog sna Zagrepčana. Izgradnju novog Dinamovog stadiona. Jučer je tako raspisan natječaj za arhitektonsko i urbanističko rješenje. Oporba je ogorčena jer tvrde da aktualna vlast nema ovlasti raspisivati tako velike projekte, ali protiv novog stadiona ne kažu ništa.

Image
put do pozicija /

Za tri tjedna Hrvatska će birati svoje gradonačelnike i lokalne predstavnike. Evo tko se istaknuo s kampanjama, a tko je potpuno promašio

Image
put do pozicija /

Za tri tjedna Hrvatska će birati svoje gradonačelnike i lokalne predstavnike. Evo tko se istaknuo s kampanjama, a tko je potpuno promašio

Već tradicionalno prije svakih lokalnih izbora u Zagrebu jedna od glavnih tema je kako će se obnoviti maksimirski stadion, kako će izgledati, hoće li se rušiti ovo ruglo, ni ovaj puta nema baš ništa puno novoga, jedini dodatni začin je potres, ali i kandidat za zamjenika gradonačelnika koji ima viziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu se radi?

''To će biti jedna od mogućnosti'', rekao je arhitekt i kandidat za zamjenika gradonačelnika Otto Barić dodavši da se neće javiti na natječaj.

A o čemu se ustvari radi? Nakon što je njen prethodnik redovno prije svakih izbora obećavao obnovu Maksimira, njegova zamjenica je otišla korak dalje. Prvo je 19. ožujka najavila da se istočna tribina mora rušiti zbog potresa, potom je 10. travnja Dinamo objavio viziju arhitekta Otte Barića uz napomenu da je spreman sudjelovati u financiranju, a onda je 11. travnja Jelena Pavičić Vukičević objavila da će zajednom s njom na listiću biti upravo Otto Barić kao njen kandidat za zamjenika. 27. travnja raspisala je natječaj za idejno rješenje novog stadiona kojeg bi financirao grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Malo nezgodno ispada da je sad mjesec dana prije izbora, ali nije, godinu dana se priprema'', kazao je Barić.

Ne da je nezgodno nego je jeftini populizam, uvjeren je kandidat HDZ-a Davor Filipović. U svom programu isto, navodi da će izgraditi novi stadion – ali ne i kako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva glavna modela

''Mislim da se treba graditi nov stadion i to u partnerskom odnosu Dinama, Hrvatskog nogometnog saveza i grada Zagreba'', rekao je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Filipović.

Dva su glavna modela, da grad da Dinamu zemljište u koncesiju i Dinamo sam svojim novcem ruši i zida što god hoće i onda koga briga za natječaje. Drugi model je da grad gradi gradskim novcem. Škare Ožbolt, Troskot, Škoro, Tomašević – svi su za opciju 1. Koncesija, s tim da neki imaju i dodatne uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da se konačno demokratski upravlja Dinamom od strane njegovih članova jer u koliko damo vrijednu gradsku imovinu onda očekujemo da se transparentno upravlja tom imovinom i to je naš uvjet'', rekao je Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo za gradonačelnika Zagreba.

Ali struka koja provodi natječaj i na koju se svi kandidati tako često pozivaju, misli da se ne smije prepustiti Dinamu da gradi što hoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daleki problemi

''Kako je zemljište u vlasništvu grada onda je jedini ispravni put da to bude provedeno ovako putem natječaja, grad će time raspolagati stadionom, dalje u ekonomske odnose kako će se raspolagati mi kao stručnjaci ne bi ulazili'', kazao je predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković.

A ako se ide na opciju natječaj, onda je jedno sigurno: Ni ova ideja, niti druge ideje koje su iz raznoraznih arhitektonskih studija procurile u medije proteklih desetljeća, a bilo ih je puno – sigurno neće proći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaki rad koji je poznat i čiji je autor poznat se sigurno ne smije natjecati jer se skroz do proglašenja pobjednika ne smije znati koji su oni'', rekao je Matković.

Ali to su sve još daleki problemi - prvi realan će biti, kada kako i kojim novcem će se rušiti Istok. Jer i kad korona prođe, na tribinu s crvenom naljepnicom neće se smjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo