SVE O POTVRDAMA / Direkt donosi: Koliko vrijedi PCR, koliko antigenski, kolika im je cijena, gdje se sve možete testirati i kako se naručiti

Oni koji su preboljeli COVID 19 u državne i javne institucije pa tako i poštu moći će ući na temelju potvrde koju će izdati liječnik obiteljske medicine

15.11.2021.
22:22
VOYO logo

Dobra vijest za sve građane koji se bi ni cijepili ni testirali jest da će recimo u poštu moći ući i samo s liječničkom potvrdom o preboljenju koja vrijedi 12 mjeseci. Što još trebate znati, koji test vrijedi, koliko košta, gdje se možete testirati, gdje se možete cijepiti, koliko se čeka na jedno a koliko na drugo i tko će to sve gdje i kako kontrolirati.

Sve do nedavno nisu imale neku posebnu svrhu, iz džepa je građani nisu vadili osim na svadbi, u bolnici i granici. Od sutra se to mijenja i bez nje ne možete u poštu, finu ni na posao ako radite u školi, ministarstvu, općini... Potvrda koja otvara sva vrata

COVID potvrda je dostupna u digitalnom i fizičkom obliku, mogu je dobiti oni koji su cijepljeni ili su koronavirus preboljeli i to mogu dokazati pozitivnim PCR testom. Za one koji su cijepljeni vrijedi 12 mjeseci, a za one koji su preboljeli 6 mjeseci. To je jedna potvrda, a postoji i ona do koje je nešto lakše doći.

Oni koji su preboljeli COVID 19 u državne i javne institucije pa tako i poštu moći će ući na temelju potvrde koju će izdati liječnik obiteljske medicine s tim da će priznati ne samo PCR nego i antigenski test. A liječnik bi vam potvrdu trebao ispisati i ako ste takozvani 'vjerojatni slučaj'. Što to znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zbog obiteljskog kontakta s pozitivnom osobom i zbog osobe koje su tijekom samoizolacije dobile znakove bolesti koje upućuju na bolest covid 19, a koje se nisu testirale jer je liječnik zaključio da se vjerojatno radi o pozitivnom slučaju, a nije ih uputio na testiranje. takve osobe također mogu ući u ustanove bez digitalne potvrde'', rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Image
JASNO 'NE' /

Ni COVID potvrda ni negativan test! Općina i grad u Dalmaciji suprotstavili se stožeru, ne uvode nove mjere

Image
JASNO 'NE' /

Ni COVID potvrda ni negativan test! Općina i grad u Dalmaciji suprotstavili se stožeru, ne uvode nove mjere


Dobit ćete takvu potvrdu i ako ste preboljeli unutar šest mjeseci i cijepili se jednom dozom. Ako nemate ništa od navedenog jedini preostali put do COVID potvrde je štapić u nos.

COVID potvrdu nećete dobiti ako koristite antigenski test na slinu. Naime, istraživanja su pokazala da svaka treća osoba koja je zaražena dobije negativan nalaz umjesto pozitivnog. Stoga je zaključeno da je uzorak sline nepouzdan i ne može se koristiti u službenu svrhu.

Prolazi PCR test i antigenski. PCR test vrijedi 72 sata i košta od 390 kuna, a antigenski vrijedi 48 sati i košta od 50 do 110 kuna, osim ako ste zaposleni u državnim i javnim službama pa vam ga plaća poslodavac. Potrebno se naručiti.

Bilo da se testirati na HZJZ-u ili u Domu zdravlja. To je pravilo u svim zagrebačkim domovima zdravlja.

''Morate se logirati na jedan link koji je objavljen na našoj web stranci i zajednički je svim domovima zdravlja i onda birate lokaciju i vrijeme kada želite pristupiti testu, mi na tim mjestima uzimamo i PCR test. Danas je cijena bila 100 kuna, od sutra 50 kuna. Ne čeka se nalaz, odmah bude gotov'', kazala je Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Unatoč narudžbi gužve je teško izbjeći.

''Bila sam ispred Avenue mala, čekala sam pola sata, tu čekam 10 minuta. Treba testiranje za sutra i prekosutra'', izjavila je Ana Došen iz Zagreba.

''Čekamo da platimo, testirali smo se. Izgubila sam već dva sata, jer uopće nije organizirano cijepljenje u farmacijama i domovima zdravlja'', rekla je Zagrepčanka Ivanka Županić.

Testirati ćete se moći i u ljekarnama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Napravit ćemo to u jednom dijelu danu, najvjerojatnije od 7 do 9 ujutro kada su najpotrebnije potvrde. Testiranje će biti na vanjskom dijelu da u slučaju pozitivnog test ne moramo imati provede sterilizacije i čišćenja cijelog prostora'', rekla je Marina Marušić Fojs, magistra farmacije.

Bez covid potvrde vrata ćete od sutra poljubiti na svakom koraku. Iako niste profesor, ali idete u školu na roditeljski sastanak - treba vam. Treba vam i ako idete platiti račune u Finu.

''Što se tiče naših korisnika oni će morati dostaviti te iste potvrde zaštitaru koji će čekati na ulazu i koji će provjeravati jesu li dokumenti valjani'', izjavila je Irena Svalina, glasnogovornica FINA-e.

Treba vam i za poštu...COVID potvrdu imati će svi i poštari i građani. U njihovih tisuću poslovnica na dan ukupno uđe 150 tisuća ljudi koji će potvrdu pokazati djelatnicima na šalteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


''Postoji izuzetak to je kada građani dolaze po pošiljku čije bi ne preuzimanje moglo imati pravne posljedice, dakle sudska pismena i poreznim rješenjima i sličnom'', komentirao je Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

Na sudu vrijede neobična pravila. Stroža su za zaposlenike nego kriminalce.

''Rasprava se neće odgađati, naravno uz mjere kao što su maske i to sve. Uz to što će se na ulazu evidentirati koje su to osobe ušle, a da nemaju potvrdu o cijepljenju ili testiranju. Znači dolazi se na sud s tom potvrdom, bez potvrde se ne može ući na sud. Sud neće organizirati testiranje'', rekao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

I sutra počinje nova era kada je država stroža prema sucima nego kriminalcima i lopovima kojima će (ne)imanje potvrde progledati kroz prste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo