SPLITSKO STANJE UMA / Direkt ima analizu političko-proceduralnog spektakla s ostavkama: 'Puljku još traje medeni mjesec. Ivošević? To je uličarski izraz'

Nasmijani kao da drame oko izbora nema. U gradu u kojem svi daju ostavke, nitko je još službeno nije podnio

5.4.2022.
22:20
VOYO logo

To je grad kao nijedan drugi. Dao nam je Dinu Dvornika, Gorana Ivaniševića, Miljenka Smoju, Marijana Bana i sve najbolje što imamo. 

Tamo su ljudi posebnog temperamenta i dišpeta, tamo normalan svakodnevni razgovor nekome iz Međimurja izgleda kao da se sprema tučnjava. Tamo se i viče i beštima, i sigurno je u pravu Ante Tomić kad kaže da treba ozbiljno uzeti kad netko u Kopenhagenu ili Rotterdamu dobaci - napit ću vam se krvi. Ali nitko tko je to ikad rekao u Splitu, nije se nikad u hiljadu sedamsto godina stvarno nekome napio krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, kada je to zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević rekao novinarki Slobodne Dalmacije - dogodio se neviđen kaos. DORH diže optužnicu, splitski gradski vijećnici odjednom su moralni i principijelni, pljušte ostavke, optužbe, stižu specijalni povjerenici, konzultiraju se pravnici, Željko Kerum moralizira, tumače se zakoni i podzakonski akti, ide se na prijevremene izbore. 

Image
ANTE BAČIĆ /

HDZ-ov saborski zastupnik o ostavci splitskog gradonačelnika Puljka: 'U Splitu se radi o opasnom presedanu'

Image
ANTE BAČIĆ /

HDZ-ov saborski zastupnik o ostavci splitskog gradonačelnika Puljka: 'U Splitu se radi o opasnom presedanu'

Tako nam je Split, uz Borisa Dvornika, Marka Marulića i Severinu dao i najluđi političko proceduralni spektakl koji smo dosad gledali. Za to je zaslužan Bojan Ivošević. Ali kako bi shvatili što se dogodilo, zaslužna je naša splitska kroničarka Dragana Eterović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasmijani kao da drame oko izbora nema. U gradu u kojem svi daju ostavke, nitko je još službeno nije podnio.

'Potpisat ćemo ostavke zamjenika i gradskih vijećnika istovremeno'

Ivica Puljak, splitski gradonačelnik kazao je da ne vjeruje HDZ-u da ih neće izigrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgleda da ni oni ne vjeruju nama. Zato ćemo potpisati ostavke zamjenika i gradskih vijećnika istovremeno, a mi ćemo svoje ostavke ,zamjenik Ivošević I ja potpisati kroz ovaj tjedan“, kazao je Puljak

“Došli su kao tim neka kao tim odu, nakon toga ćemo  dati ostavku u vijeću I idemo svi zajedno na izbore. Ja ih pozivam da budu odgovorni da to naprave to što prije da što prije idemo u izbore, jer je grad u blokadi", kazao je Vice Mihanović, čelni čovjek splitskog HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo uprave odlučilo je da Puljkov zamjenik Antonio Kuzmanić ipak ne može voditi grad za vrijeme kampanje, već će to odraditi Vladin povjerenik. Ivica Puljak, pak tvrdi da se tako premijer Andrej Plenković direktno miješa u izborni proces u Splitu.

'Za Puljka je ovo manevar koji mu dolazi u najboljem mogućem trenutku'

Da je sve igra živaca smatra splitski novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Puljka je ovo manevar koji mu dolazi u najboljem mogućem trenutku. On je u još uvijek u nekom medenom mjesecu s građanima, biračima, zadnjih 10 mjeseci nešto su radili. Prije svega njegov zamjenik Ivošević koji je ovdje najsporniji. Tako da ako se odlučio na izbore i ako misli potvrditi svoj mandat bilo je- sad ili nikad“, kazao je Damir Petranović, splitski novinar. 

A u priču s ostavkama se uključio i MOST, tradicionalno uz javnog bilježnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče nas mi ne kalkuliramo, mi smo svoje ostavke pripremili, one su već napisane sutra će biti ovjerene kod javnog bilježnika. Mi smo spremni za nove izbore. Mislimo da je to jedino rješenje za izlazak iz ove agonije", rekao je Josip Markotić, splitski gradski vijećnik iz redova MOST-a.

'Nije ovo igra tko će trepnuti prvi'

SDP-ov Davor Matijević kaže da se sjednica mora odraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi je želimo odraditi, pripremiti grad za izbore i nakon  toga dajemo ostavku, bez uvjeta bez pozivanja. Nije ovo igra tko će trepnuti prvi", kazao je Matijević.

Puljak je na početku mandata poželio uvesti red, a glavna metla upravo je bio zamjenik Bojan Ivošević. Jedan od projekta Puljkove vlasti u ovih deset mjeseci je uređenje dijela Istočne obale. No, zapelo je na tome čija je nadležnost, dokumentacija, isporuka kamena, a jedan od štandova još uvijek je tu. No, unatoč izborima, tvrde, sve će biti gotovo do početka sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raditi se počelo i na rekonstrukciji tržnici, ali ni taj projekt nije priveden kraju….

Splićani pak kazuju da će izbori pokazati hoće li građani ponovno dati mandat Puljku i Ivoševiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko je taj Puljak? Je li to čovjek iz politike ili je to gradonačelnik Splita? Pa što on kao profesor ima raditi među ovim lupežima I kriminalcima, neka se bavi čovik svojom strukom i miran. Ako može prodati koji ispit i to je to", kaže Splićanin Nedo.

"Oni nešto rade, ovaj njegov pomoćnik je činio neke stvari koje nije trebao prema medijima. Da, on ga je zaštitio, podmetnuo leđa. A sad će izbori pokazati je li to veliki grijeh I koji će narod oprostiti I dati mu opet mandat", kazao je Stanko Kasalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 A cijela drama oko izbora zapetljala se zbog optužnice protiv Bojana Ivoševića koji je urednici Slobodne Dalmacije rekao "Napit ću vam se krvi".

'Pitanje je radi li se ovdje o kaznenom djelu ili ne'

Da je to uličarski izraz kazuje novinar Damir Petranović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pristaje uličarskom načinu komuniciranja, a definitivno ne pristaje dogradonačelniku drugog najvećeg grada u državi. S druge strane pitanje je radi li se ovdje o kaznenom djelu ili ne oko te optužnice oko Ivoševića postoji brojne dvojbe koje će DORH morati razjasniti prije ili kasnije", kazuje Petranović.

Nakon što je prije manje od godinu dana uplesao mandat, Ivicu Puljka čeka još jedan utrka za poteštata.  Zanimljivo da nijedan gradonačelnik nije uspio u Splitu dobiti druge izbore..

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo