s 10 na 15 kuna? / Direkt ispio jednu od posljednjih jeftinih kava na Stradunu. Stižu povećanja cijena: 'Za domaće, odnosno sve, poskupit će za 2,3 kune'

Velika ili mala, sa ili bez šećera i mlijeka. Cijena kave ponovno raste

2.2.2022.
7:00
VOYO logo

I ispijanje kave u kafiću moglo postati luksuz, predviđanja sežu čak do 150 posto poskupljenja.
U ovom slučaju problem je urod sirove kave koji je značajno podbacio pa je došlo do poremećaja u opskrbi i najveće cijene sirove kave u posljednjih 10 godina.

To će se poskupljenje naravno uskoro preliti i u šalicu kave. Pa bi i kava u Osijeku uskoro mogla stajati kao nekad kava na Stradunu. Uzmemo li u obzir da je šalica kave s mlijekom u prosjeku 12 kuna, cijena bi mogla biti veća od 20 kuna. Što znači da bi na Stradunu mogla biti 50 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kava koja je danas 10 kuna, kroz koji tjedan koštati će i do 15 kuna.  Za ovisnike o kavi, koji je piju ujutro, popodne i navečer - loša vijesti

"Žao mi je ljudi koji obožavaju kavu i koji su ovisni o toj kavi ,ali ako je u društvu naravno nećete svaki dan ispijati kavu, ali u društvu ćete popiti kavu nećete sad sebi ukinuti sve to", rekla je Dubrovčanka Zdenka Ivna Kurtela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa gledajte i gorivo raste svakog tjedan utorkom tako da ako naraste i cijena kave to ne znači da je neću popiti isto k'o što ne znači da se neću više voziti autom", kazalo je Dubrovčanin Nikša Sentić

Cijena sirove kave raste na globalnoj razini i to zbog vremenskih nepogoda. Prvo suša, zatim mraz pogodili su najvećeg proizvođača kave - Brazil. Cijena sirove kave tako bi mogla porasti i do 150 posto, objašnjava Robert Pudić vlasnik cofee shopa i pržione kave. Već sada prijevoz kave iz Brazila skuplji je za 4 do 5 puta. Ukoliko Brazil uspije potpisati ugovor s dva najveća prijevoznika kave cijena bi se mogla zadržati na današnjoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
preživjeti 2022... /

Astronomski računi za plin ne prestaju šokirati, a sada rastu cijene mlijeka i sira. Do jeseni bi mogle biti i 30 posto veće

Image
preživjeti 2022... /

Astronomski računi za plin ne prestaju šokirati, a sada rastu cijene mlijeka i sira. Do jeseni bi mogle biti i 30 posto veće

"Ako se to ne desi, do 150 bi moglo poskupjeti i to do travnja i onda se očekuje polako pad", rekao je Robert Pudić, direktor Quahwe.

Država koja na godinu proizvede 1/3 kave u svijetu, ni za ovogodišnju berbu nema dobre prognoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procijena proizvodnje kave u Brazilu da budemo specifični, arrabica, je 38 milijuna vreća. To je za pozitivnu godinu u kojoj smo trebali imati 48 do 50 milijuna to je veliki gubitak", objašnjava Gustavo Guimaraes,  agronom i specijalist za kavu iz Brazila.

Uz to - promet kave poremetila je korona. Nakon stagnacije prodaje kave, na burzi je uslijedio visoki skok cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači 365 dana unazad je poskupjela 105 posto, cijena arrabice je skočila za 105 posto, cijena robuste je skočila za 52 posto, kao sirovine što zapravo kad pogledate u cijelom kontekstu priče proizvodi će poskupjeti negdje od 20 do 50 posto", rekao je Pudić.

Ugostitelji već spremaju nove cjenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo to poskupljenje, mislimo da će trenutačno za domaće ljude, to jest općenito za svih morat kava poskupiti 2 do tri kune", rekao je Frano Beusan, voditelj puba u Dubrovniku.

"Situacija je vrlo teška i zastrašujuća po pitanju povećanja cijena kave. Mnogi dobavljači su već u nekoliko navrata podizali cijenu kave u proteklih godinu dana, a jedno od poskupljenja nastupilo je i danas prvog drugog. Ali opet je najava kod tih što su maksimalno dali od sebe da će najkasnije prvog četvrtog kava ići znatno gore", kaže predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Nikola Eterović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kava je više od kave, za neke je ona način življenja.

"Poći na kavu znači jedno ugodno druženje zavisi s kime ste, ali u svakom slučaju je druženje jedna lijepa atmosfera s kime ćete popričati i provesti kvalitetno vrijeme", rekla je Kurtela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa to je jedan ritual, pogotovo dnevni, volim se produžit naravno i popiti kavu. Nedostatak kofeina je uvijek dobro nadoknaditi", rekao je Dubrovčanin Nikša Sentić.

"Pijem je sa prijateljima, najbližima i čak mi je motiv nekad da ustanem iz kreveta kad čujem taj miris" kaže Dubrovčanka Mirna Sarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika kaže da prosječan Hrvat na godinu popije i do 5 kilograma kave, porast cijene tu bi količinu mogao smanjiti.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo