Ne žele ogromni toranj / Direkt je posjetio otok Lopud. Ne zbog čarolije i Dubrovnika u blizini, nego zbog pobune zbog odašiljača od 35 metara

Ljeti ovdje sve vrvi turistima, a zima je teška

27.1.2022.
7:25
VOYO logo

Lopud. Otok bez automobila, nevjerojatne ljepote, pješčanih plaža, a odnedavno i otok s 35 metara visokim odašiljačem. Stanovnici, a prema zadnjem popisu ima ih 270, neugodno su iznenađeni. Ne žele ogromni toranj za susjeda, ne žele zračenje, ne žele da im se naruši ljepota otoka, pa od odašiljača i veza traže da se radovi obustave.

Ljeti ovdje sve vrvi turistima, a zima, tu je teška. Povezanost otoka Lopuda s kopnom ovisi o vremenu, trgovina se otvorila tek nedavno, dva tjedna nitko nije došao isprazniti kontejnere, a proteklog vikenda 60-ak stalnih stanovnika zatekla je nova čelična konstrukcija.

Tek na desetak metara od prve kuće i zaštićene spomeničke baštine Lopuđane sada gleda novi odašiljač. Viši i širi od starog. Njegova visina sada iznosi 35 i pol metara.

O izgradnji 13 metara višeg odašiljača mještane nitko nije obavijestio. Bilo je riječi da će se samo već postojeći odašiljač obnoviti. Ali ne, nova crveno bijelo konstrukcija sada se nalazi iznad novoobnovljenih kuća, tornjeva i ljetnih odmarališta stranih i domaćih investitora.

''Stvarno, obnovili su staro srce Lopuda ovdje i sad im mi za spomenik svemu temu stavljamo ovakvo ovo nakaradno čudo ovdje koje zdrav razum nikako ne bi mogao stavit'', rekao je Ivo Mihajlovic iz Lopuda.

Gospar Ivo, sada je u mirovini, nekoć se brinuo o postojećem odašiljaču. Za njega i ostale mještane ovo je trn u oku.

''Da trn, ovo je čavo jedan od deset cenata zabijen u glavu'', kazao je Mihajlovic.

''Ta čelična konstrukcija ogromna, uništila je ambijentalnu vizuru otoka Lopuda i cijelog akvatorija Elafita'', izjavila je Vlasta Pulić – Glavović, predsjednica Društva za zaštitu spomeničke baštine i prirode Lopuda.

Tako je na Lopudu pokrenuta i peticija koja za sada broji više od 700 potpisa zaljubljenika u otok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
radovi se nastavljaju /

Lopuđani ne odustaju od borbe protiv odašiljača: Državni inspekorat ih ignorira, stanovnici pokrenuli online peticiju

Image
radovi se nastavljaju /

Lopuđani ne odustaju od borbe protiv odašiljača: Državni inspekorat ih ignorira, stanovnici pokrenuli online peticiju


''Ne možemo dopustiti da kratkoročni profiti iskorijene dugoročnu održivost netaknute ljepote Lopuda. Bilo bi nemoguće oporaviti se nakon što nestane'', komentirao je Wayne Weddington iz SAD-a.

''Ne mogu vjerovati u ovakvo nasilje u prostoru!'', kazao je Srećko Šimunović iz Zagreba.

''Pokušajte zadržati povijesni pogled netaknutim. To je rijedak prizor'', rekla je Asa Andersson iz Švedske.

Vlasnici obližnjeg zemljišta angažirali su i odvjetnika, zatražen je izlazak građevinske inspekcije. Ministarstvo kulture tvrdi da nije u njihovoj nadležnosti. A u Prostornom planu grada Dubrovnika jasno piše da antenski stupovi ne smiju remetiti vizure, osobito tradicijske vizure krajobraza, u blizini spomenika kulture te ne smiju ugrožavati vrijednosti krajobraza. Unatoč tomu Odašiljači i veze dobili su zeleno svjetlo. Ali, Lopuđani se bune pa je danas u Gradu održan sastanak s investitorima.

''A plan je osnivanje akcijskog tima i što je iznimno važno u njemu će biti uključeni i predstavnici građana Lopuda i neovisni stručnjaci i s područja telekomunikacija i ostalih relevantnih područja kako bismo zapravo u dogledno vrijeme, a to je otprilike jedno mjesec dana se iznašlo kvalitetno rješenje'', izjavila je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika.

''Jedno od mogućih rješenja je i premještanje ja to ne mogu pobiti zakon o elektroničkim komunikacijama koja predviđa takvu mogućnost, međutim lokalna zajednica mora znati da to iziskuje investicijska ulaganja za takvu aktivnost koja nisu mala'', kazao je Mate Botica, predsjednik Uprave Odašiljači i veze d.o.o.

Mještane je pak strah da je sada već kasno.

''Ja mislim da se tu trebalo u startu reći: ne, ne dozvoljavamo doviđenja'', rekla je Marija Buconić iz Lopuda.

''Džaba, ne možeš se nikad s rogatim bost'', komentirala je Mandica Perić iz Lopuda.

''Jedino što bih ja zamolio kao električar lijepo bi bilo da nam osvijetlu po noći tako da 24 sata možemo uživati u pogledu na njega'', rekao je Mihajlovic.

Za mjesec dana prvi prijedlozi trebaju biti na stolu i tada bi se mogla znati i sudbina vizure otoka Lopuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo