PROBLEMI S ENERGENTIMA / Distributeri spominju nestašicu, premijer kaže goriva će biti, ali po kojoj cijeni? Građani: 'Situacija je neizdrživa'

Napokon smo dočekali jeftinije gorivo. Ne, cijene nisu niske ali barem nisu skočile i sigurno neće rasti iduća dva tjedna. No što nakon toga?

8.6.2022.
18:37
VOYO logo

Napokon su ovi brojčanici krenuli put dolje. I to ne zbog geopolitičkih okolnosti nego zbog vladine intervencije. Vijesti o kretanju cijena vozačima je posljednjih mjeseci jedna od važnijih.

"Trčala sam tankati kad sam čula da će poskupiti. Sad je trenutno tank pun pa jučer nisam razmišljala o tome. Ali mislim da, kao i svima, poprilično nas glava zaboli kad idemo tankati. I da, kalkuliramo", kazala je Ksenija Bedvin Medanić iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je neizdrživa. Ja stvarno ne znam kako ljudi uspijevaju jer stvarno je teško, čim se dižu cijene goriva, gore ide i sve ostale usluge, proizvodnja i sve, jedno vuče drugo", kazao je Ivan Vidaković iz Opatije.

"Kao da ulijevam cisternu pa ću čekati. Ulijevam za 200 kuna, velike mi razlike", kazala je Zorana Miljak iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
intervencija države /

Od danas jeftinije gorivo. Nove cijene na snazi će biti dva tjedna

Image
intervencija države /

Od danas jeftinije gorivo. Nove cijene na snazi će biti dva tjedna

Građani zabrinuti zbog visokih cijena, ali za službene automobile vlade straha nema - spremnici njihovih limuzina će se puniti po kojoj god cijeni.

A goriva će biti, kaže premijer Andrej Plenković, bez obzira što distributeri plaše nestašicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni na danu Bjelovarsko-bilogorske županije nije propustio napomenuti kako vlada brine za građane.

"Sva ova olakšanja koja se odnose na smanjivanje trošarina, na limitiranje marži na naftne derivate kako bi naši sugrađani bez obzira na teške posljedice ruske agresije na Ukrajinu i rast cijena energenata, rast cijena sirovina, građevinskog materijala, rast cijena hrane pa i inflatorne pritiske iznijeli ovu još jednu izazovnu fazu", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničene cijene rezultirat će smanjenom nabavom i to u vrijeme godine kad, nakon što turisti napune naše prometnice, goriva trebamo najviše. Krizu će lakše izgurati oni koji prerađuju naftu, nego oni koji kupuju gotove derivate. Zato je za Hrvatsku izrazito važna rafinerija u Rijeci koja se dugo renovirala. Iz INA-e tvrde - spremna je i radi.

"Rafinerija nafte Rijeka prerađuje naftu od ožujka i trenutačno radi najvećim mogućim kapacitetom. INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta", poručuju iz INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je vladina reakcija na divljanje cijena goriva dobra za građane, dugoročno je loša za državni proračun, upozoravaju iz Zeleno-lijevog bloka.

"Mislimo da bi trebalo okrenuti se drugim modelima, prije svega da bi trebalo razmisliti o subvencijskim paketima za javni prijevoz", kazala je Ivana Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakciju na gorivo pohvalili su iz SDP-a, no naglašavaju kako to nije dovoljno.

"Očekujemo od vlade da reagira i da barem nešto, pored mjera koje su se odnosile na gorivo, sutra stavi na stol", kazao je Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad u najavi novog paketa mjera nema. No, bar znamo da je dva tjedna cijena goriva ista. Što će biti nakon toga, ne usuđuje se prognozirati nitko.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo