Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
U Bruxellesu

Divjak predsjedala Vijećem EU-a za obrazovanje: 'Bez kvalitetnog obrazovanja nema održivog razvoja'

Obrazovanje i osposobljavanje ključni su za budući održivi rast, konkurentnost i zapošljavanje

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Hina/ 20.2.2020. u 16:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predsjedala je u četvrtak u Bruxellesu Vijećem EU-a za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) koje je usvojilo Rezoluciju o obrazovanju i osposobljavanju te održalo javnu raspravu o cirkulaciji mozgova.

Rezolucija o obrazovanju i osposobljavanju usvojena u okviru europskog semestra poziva na uključivanje ministara obrazovanja u procese europskog semestra tijekom rasprava o obrazovanju i osposobljavanju a ujedno izražava predanost zemalja članica EU da se kvaliteta obrazovanja dodatno poboljša.

Obrazovanje i osposobljavanje ključni su za budući održivi rast, konkurentnost i zapošljavanje. Osim što se njima odgovara na potrebe tržišta rada, omogućuju se i osobno ispunjenje, socijalna kohezija i uključiva društva.

"Bez kvalitetnog obrazovanja nema ni održivog razvoja, a investicije u obrazovanje investicije su u našu budućnost", kazala je Divjak u povodu sjednice Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Imali smo debatu i o cirkulaciji mozgova, a naš hrvatski plan je bio da na dnevni red stavimo raspravu o tome kako doći do bolje uravnoteženosti mobilnosti u EU jer talenti su raspoređeni jednoliko, ali prilike nisu, pa je naša zadaća da damo jednake prilike svim državama i svim regijama", kazala je Divjak.

Pritom je, smatra, potrebno osigurati sinergije između različitih politika te koristiti različite investicijske mogućnosti kako bi se stvorili povoljni uvjeti za privlačenje i zadržavanje talenata.

Upravo se čita

Image
želi smanjiti euforiju

Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

Hina/ 20.2.2020. u 16:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
dijele se na dvije grupe

'Obični' umirovljenici dobivaju nešto više od 3000 kuna mirovine. Ovo su penzije zastupnika i dužnosnika

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba