UOČI POVRATKA U ŠKOLE / Divjak za RTL: ‘Djeca su nam sigurna onoliko koliko smo im mi odrasli spremni osigurati’

Hrvatska ulazi u treću fazu popuštanja mjera i od ponedjeljka se dio djece vraća u vrtiće i škole

10.5.2020.
18:47
VOYO logo

Nakon osam tjedana od ponedjeljka 11. svibnja samo tri posto učenika i učenica će biti u školskim klupama. S obzirom na tu malu brojku mnogi se pitaju čemu to sve uopće u ovoj situaciji u kojoj se i dalje borimo s koronavirusom, a Zagreb još k tome i tešku muku muči s posljedicama potresa.

''Za ovih gotovo 5.000 djece koji se vraćaju u razrednu nastavu i tri puta više onih koji se vraćaju u vrtiće to je prilika i pobjeda te nužnost za njihove roditelje koji rade u trgovinama, bolnicama i tvornicama jer djeca te dobi ne mogu biti sama i ne mogu sama učiti kod kuće i zato je važno da se oni vrate'', kazala je za RTL Danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Zoranom Čičak Kulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Europa oprezno popušta mjere karantene, svi upozoravaju: 'Virus i dalje vreba'

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Europa oprezno popušta mjere karantene, svi upozoravaju: 'Virus i dalje vreba'

Istaknula je da se ne radi o čuvanju djece: ''Ono što je relevantno za ravnatelje je odluka Vlade odnosno uputa Ministarstva, koja jasno kaže da mora biti nastava. Čuvanje i zbrinjavanje djece je bilo do sada, ali ovdje je nastava i svi moraju organizirati nastavu na način da se udovolji svim onim uvjetima. Naše mjere za škole u Hrvatskoj su među najrestriktivnijima u Europi i djeca su nam toliko sigurna koliko smo im mi odrasli odgovorni i spremni osigurati uvjete bez dodatnih izlijetanja izvan tog koncepta koji je vrlo jasno opisan''. 

Mnogi se pitaju tko će biti kriv ako u škole uđe virus, a ministrica na to odvraća: ''Otvorila su se dječja igrališta i ja sam opetovano danas prolazila i vidjela puna su igrališta djece, roditelji s djecom ulaze u trgovine, u šoping centre od ponedjeljka - u tom smislu ja bih rekla da ima puno više opasnosti izvan škole nego u školi u kojoj su najrestriktivnije mjere i na Ministarstvu u suradnji s osnivačima i školama je da osigura uvjete. Dakle, u tom smislu djeca su sigurna koliko smo mi odgovorni''.

''Zasada se ne planira povratak učenika viših razreda i srednjoškolaca, kao niti nastava na fakultetima u većem obimu od ove koja je sada planirana jer ipak moramo razumjeti da djeca u razrednoj nastavi mogu biti u jednoj grupi. Ostala nastava je potpuno drugačiji koncept - više nastavnika ulazi, grupe se mješaju. Ovo je nužno i ja mislim da je potrebno, a što se tiče nekih drugih stvari kao što je matura i zavržni ispit - oko toga ćemo dati upute'', kazala je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo je jako puno dezinformacija u javnom prostoru'

''Što se tiče maturanata, matura se provodi u dva bloka, sve je obznanjeno, svi ispiti i rokovi se znaju, kao što se znaju sadržaji i oni reducirani sadržaji koji se nalaze na maturi. Bilo je jako puno dezinformacija u javnome prostoru, a i mi smo se morali prilagođavati novim epidemiološkim okvirima, ali sada je sve službeno i ja pozivam maturante da se jave u Viber grupu ''Maturanti 2020.'' - tamo su sve službene informacije, sve ono što im je važno da korak po korak imaju i dobre pripreme i sve informacije na vrijeme. Što se tiče završnih ispita u strukovnim školama, za to ćemo dati upute - to su vrlo male grupe i to se u strukovim školama sigurno pod ovakvim epidemiološim uvjetima može održati''.

A kad je riječ o povećanjima za koja su se prosvjetari izborili u štrajku, Divjak je kazala: ''To je sad pitanje odgovornosti i razgovora, svi trebaju sjesti zajedno za stol, to se već sada događa, ali moramo razumjeti sada da u ovom trenutku deseci tisuća ljudi u Hrvatskoj ostaju bez posla i pretpostavljam da svi znamo da se državni proračun ne puni kao što je bilo predviđeno, a problem je naravno i taj da svi moramo i trebamo preuzimati svoj dio odgovornosti kako bi se gospodarstvo čim prije, bolje i brže oporavilo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo