bez deklaracije / Djeci podijelili pogače s logom HDZ-a: Vrtići bi to mogli masno platiti, a evo i zašto

Image
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Kazne su između 10 i 15.000 kuna za vrtić i 5 do 8000 za ravnateljice

29.3.2021.
13:17
Žarko Bašić/Pixsell
VOYO logo

Do lokalnih izbora je manje od dva mjeseca, a HDZ-ov kandidat za dožupana Šibensko - kninske županije, Paško Rakić i predsjednica HDZ - ove zajednice žena 'Katarina Zrinski', Anita Aužina, mislili su da bi bilo lijepo darivati djecu iz drniškog i vodičkog javnog vrtića uskrsnim pogačama.

I tu ne bi bilo ničega spornog da se ne radi o pogačama koje su kupljene u pekari, ručno zamotane u vrećice bez deklaracije, ali s povećom naljepnicom loga HDZ -a. Ravnateljice tih vrtića, obje članice HDZ-a, prihvatile su te donacije, iako po zakonu nisu smjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
roditelji bijesni /

Ovo nisu istine! Djeci u vrtiću podijelili pogače s logom HDZ-a: 'Naljepnica je malo velika. Ispričavam se'

Image
roditelji bijesni /

Ovo nisu istine! Djeci u vrtiću podijelili pogače s logom HDZ-a: 'Naljepnica je malo velika. Ispričavam se'

Naime, Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju kaže da u dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i/ili prodaja roba i/ili usluga koje ne služe ciljevima odgoja i obrazovanja ili su štetne za zdravlje, rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

Za takav prekršaj vrtić kao odgojno - obrazovna ustanova kažnjava se novčanom kaznom između 10.000 i 15.000 kuna, a odgovorna osoba kaznom od 5.000 do 8.000 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva su za 24 sata odgovorili:

"Sukladno članku 52.a Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u  dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i prodaja roba i/ili  usluga koje ne služe ciljevima odgoja i obrazovanja ili su štetne za zdravlje, rast i razvoj djece rane i predškolske dobi. Prehrana u dječjim vrtićima provodi se u skladu s normativima koje donosi ministarstvo nadležno za zdravstvo, a HACCAP sustav propisuje standarde vezano uz pripremu, posluživanje i čuvanje namirnica. Kontrolu po HACCAP sustavu provodi nadležni zavod za javno zdravstvo. Sukladno članku 52. b Zakona propisane su kazne u slučaju nepridržavanja odredaba. Sukladno prethodno navedenome, Ministarstvo će tražiti očitovanje ravnateljica te postupiti sukladno istom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo