ČEKA SE OCJENA USTAVNOSTI / Djelatnicima KBC-a Zagreb prijete otkazi zbog necijepljenja: Radnici prijete tužbom

O njihovoj će sudbini u utorak raspravljati Radničko vijeće

5.11.2021.
21:25
VOYO logo

Na pomolu su novi otkazi zbog necijepljenja. Ovog puta djelatnicima KBC-a Zagreb koji se i dalje odbijaju i testirati. A na pomolu su i tužbe radnika, pa dok se čeka ocjena ustavnosti, ali i moguće još strože mjere, ionako pretrpani sudovi mogli mi imati pune ruke posla. 

Prijedlog otkaza stigao je šestero zaposlenika KBC-a Zagreb, među kojima su većinom medicinske sestre i tehničari, koji već mjesec dana odbijaju testiranje. O njihovoj će sudbini u utorak raspravljati Radničko vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šestero djelatnika danas nije uručen otkaz ugovora o radu jer prvenstveno o toj namjeri je Radničko vijeće dobilo tek papire gdje se poslodavac mora savjetovati s Radničkim vijećem. Tek nakon toga je glasovanje. I ovisi hoćemo li biti za ili protiv", kazala je Gordana Miškulin, predstavnica Strukovnog sindikata i medicinskih sestara i tehničara. 

Image
KOMENTIRALA MJERE /

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja: 'Obratit ćemo se Ustavnom sudu. U sustavu je apsolutni kaos'

Image
KOMENTIRALA MJERE /

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja: 'Obratit ćemo se Ustavnom sudu. U sustavu je apsolutni kaos'

Ostalih troje, koji također i dalje odbijaju testiranje, čeka isti postupak čim se vrate s bolovanja i godišnjeg. Posao im može spasiti Ustavni sud odluči li da je odluka Stožera o obveznim Covid potvrdama neustavna. Ali predmet na sud još nije ni stigao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti su prijedlozi upućeni Vladi na očitovanje. Još nije protekao rok koji smo dali Vladi. Dočim Vlada dostavi očitovanje, mi ćemo taj predmet uzeti u razmatranje. I ako ne bude potrebnih još traženja mišljenja ili dokumentacije, riješit ćemo ga u jednom razumnom roku od mjesec dana", kazao je Miroslav Šeparović, Predsjednik Ustavnog suda. 

Nisu djelatnici zdravstva i socijalne skrbi koji krše mjere stožera prvi koji zato snose sankcije. Na stolu Državnog odvjetništva niz je slučajeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku ne mogu odgovoriti kakve su odluke. Ovisi o čemu se radilo. Jer imali smo slučaj jednog turista španjolskog koji je bio prijavljen jer nije poštivao pravila korone. A zapravo je čovjek morao izaći iz hotelske sobe da si kupi hranu da može jest", izjavila je Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica. 

Novim mjerama, uvođenjem obveznih Covid potvrda u javni i državni sektor, pravosuđe bi moglo ostati paralizirano, što tužbama građana zbog primjene mjera, što otežanim radom sudova zbog istih tih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni problem je za prvostupanjske sudove jer nemaju uvjete. Često ne mogu razdvojiti stranke ni na dva metra. Čak će možda doći do obustave", kazao je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda. 

Tko zna kada će djelatnici KBC-a Zagreb ispuniti svoja prava, jer ako doista otkaz i dobiju, tužit će bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo