VRIJEĐANJE ZNANSTVENIKA / Đikić za Direkt o govoru mržnje: 'Normalno da to utječe na naše mame kada vide takve neistine'

Hrvatska očito ne može bez vrijeđanja, govora mržnje, polarizacije. Prije smo imali ustaše i partizane, danas koronaše i antikoronaše

22.4.2021.
22:20
VOYO logo

Čim je RTL Direkt na Facebooku najavio da u emisiji gostuje Igor Rudan, nije trebalo dugo čekati na prve komentare mrzitelja.

"Koji gnom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"RTL i takve spodobe zajedno u zločinu protiv čovječanstva... nadam se da ćete svi odgovarat pred međunarodnim sudom za svoja nedjela"

"Plaćenik i muljator"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S još većom salvom uvreda suočila se predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju s Instituta Ruđer Bošković i članica Znanstvenog savjeta Vlade Andreja Ambriović Ristov, i to nakon ove izjave 10. veljače u Direktu: "Iskreno, ja sam protiv otvaranja škola jer je englesko iskustvo pokazalo da su škole. pogotovo sada nakon što nam je ušao britanski soj, izvor zaraze". 

Isti čas je na Facebooku krenulo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba vješticu zatvorit! Koja manipulacija i zastrašivanje preko medija! Smeća i lažovi"

"Ko ovim idiotima da važnost zaslužuje da bude njihovom žrtvom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove virologe kad nekad ovo zavrsii sve na lomaču jednu
Kao vještice u srednjem vjeku"

Institut je tada zatrpan sa stotinama mejlova mrzitelja mjera. I s takvim se reakcijama suočila većina članova Vladina Znanstvenog savjeta koji su zagovarali strože mjere, ali ne samo oni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kup oštromjeraša

Na jednom portalu ima čak i natjecanje, Kup oštromjeraša, gdje se uspoređuju, kako se navodi, "najluđe izjave covid zvijezda". U Kupu se našla čak i Mojmira Pastorčić koju je uvjerljivo porazio jedan od naših najistaknutijih znanstvenika Ivan Đikić. I on je, kaže, izložen mnogim lažima i uvredama.

"To nas, mene osobno, a ni druge previše ne dodiruje, u smislu naše stručne slike i našeg rada. Mi ćemo dalje nastaviti raditi. Normalno da to utječe na naše obitelji, naše mame, kada vide takve neistine, mnogim ljudima je žao kada vide te grube riječi o nekome tko pomaže", kaže profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pulmologa Sašu Sriću čak su kao javnog zagovaratelja strožih mjera fotografirali u kafiću i stavili na Facebook kao kršitelja mjera koje zagovara. 

"Zapravo dvoje ljudi na distanci u kafiću na otvorenom prostoru. Mislim da sam prvi koji zagovara i poštuje mjere. Smatram da je ovo u posljednje vrijeme definitivno javni linč na priznate svjetske znanstvenike, kao što su kolege Đikić, Štagljar i Rudan, Kolarić, a dokaz da su u pravu je sve ovo što proživljavamo mi koji radimo u bolnicama", kaže pulmolog Saša Srića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio napadanih odgovornost vidi i u izjavama Bakića i Lauca

Dio napadanih znanstvenika odgovornost vidi i u izjavama i statusima protivnika strogih mjera Nenada Bakića i Gordana Lauca, koji na mrežama imaju veliki broj sljedbenika. Član Vladina Znanstvenog savjeta kaže kako suprotna mišljenja o mjerama nisu razlog da se ikoga napada.

Na pitanje osjeća li se suodgovornim za takve izjave, Gordan Lauc odgovara: "Ja sam svo vrijeme u javnosti iznosio svoje mišljenje jer mislim da svatko treba stati iza svoga mišljenja, i ja osobno nikad nisam napadao kolege. Nekakav temeljni princip bi bio da, ako nekoga napadate, napadate to što je rekao, a ne napadati osobu. Znači, ne kažete 'ti si glup', nego 'ono što si rekao je glupo'. To su dvije jako različite stvari, jer i pametna osoba može nekada reći neku glupu stvar". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Psi laju, a karavane prolaze"

Virusni imunolog Luka Čičin Šain progovara o tematici koje dobro poznaje i razumije, kako bi javnost dobila informacije koje bi im mogle pomoći da se lakše nose s pandemijom. Uvrede su, kaže, u najmanju ruku neugodne.  

"O tome treba razmišljati u svjetlu one poslovice 'psi laju, a karavane prolaze'.  Ja kao pojedinac u cijeloj priči sam najmanje važan, sasvim slučajno sam ovdje jer sam prije 10, 20 godina krenuo u smjeru virusne imunologije i onda se tako zadesilo da sam sada ovdje, pričam s vama ili u medijima dajem nekakve informacije koje su korisne i pomažu da riješimo ovaj problem", kaže virusni imunolog Luka Čičin Šain. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi su problem oni koji su glasni iako nisu znanstvenici, niti imaju znanja, a uvjereni su, kao neki danas, da je i naš gost Igor Rudan, kao i sam RTL u službi ili farmaceutske industrije, Gatesa ili Soroša koji koristeći pandemiju žele zavladati svijetom.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo