Dobar posao u Slavoniji / Počeo uzgajati konoplju jer mu je djed obolio, a sada proizvode i izvozi iz Hrvatske

Zvonimir Kalić danas sadi na 30 hektara i ima najveći prinos eko konoplje u Hrvatskoj

25.4.2019.
11:18
VOYO logo

"Jako je dobro", govori dvadesetsedmogodišnji Zvonimir, koji je uzgojem eko konoplje počeo baviti kako pomogao djedu oboljelom od raka. Jer otkako je koristio njegove proizvode, djedu je bilo bolje, a Zvonimir pokrenuo posao. 

"I to je bio veliki razlog da se ne selimo iz Hrvatske nego da posijemo konoplju na ovo malo zemlje što imamo, a to je bilo 8,5 hektara te prve godine", kaže Zvonimir Kalić,
OPG "Kalić Zvonimir" iz Vrpolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas sadi na 30 hektara i ima najveći prinos eko konoplje u Hrvatskoj. 
Poljoprivredni oskarovac svojih 30 proizvoda prodaje preko kućnog praga, ali i putem interneta, sajmova te u inozemstvo. Njegova obitelj mu pomaže, a tetka prodaje sjeme za sadnice. 

"Danas nam se javio čak čovjek iz Njemačke koji traži sto kila sjemena za izvoz i to je prelijepa priča", Jasna Beritić, Zvonimirova tetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavonija je idealna za sadnju francuskog sjemena, govori. A njegova ulja, proteini, kreme, keksi koriste se u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji jer zdrava su i za životinje, ali i za ljude. 

"Pomaže za reumatske bolove, za artritis, za neke druge tegobe, čak i kreme koje pomažu za seboreju", objašnjava mladi poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za medicinsku uporabu ne uzgaja konoplju, ali ako mu zakon dozvoli, nema ništa protiv, jer i sami poljoprivredni stručnjaci govore da je ova biljka iskoristiva do 100%. Od cvijeta do korijena.

"Zakonom bih zabranio one koji ju probaju zabraniti, jer to je biljka koja je idealna u plodoredu za čišćenje korova, za pedohigijenu tla, kao predusjev je najbolja za bilo koju kulturu koja dolazi poslije nje jer ostavlja tlo čistim", kaže Bojan Stipešević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A malo tko zna, čak je i šasija popularnog Trabanta u šezdesetim godinama napravljena od konoplje.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo