SUTRA STIŽE U ZAGREB / Dodatni pregled aviona mogao bi rasvijetliti slučaj rupe na trupu: 'Jedna stvar možda objašnjava što se dogodilo'

Kako je nastala rupa na trupu aviona, ostaje misterij

23.6.2022.
18:34
VOYO logo

Avion Croatia Airlinesa noćas iz Zagreba u Sarajevo sletio je s rupom na trupu.

Svi su putnici dobro i na sigurnom, ali policija BiH do popodneva je bila na očevidu zbog sumnje da je oštećenje na trupu zrakoplova izazvao metak ispaljen iz vatrenog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da je na trupu pronađena rupa 2 puta 2 centimetra i da je to uočio mehaničar u redovnom pregledu zrakoplova. S time se sad bavi tužiteljstvo u BIH", kazao je ministar prometa Oleg Butković.

Na terenu su uz Tužiteljstvo bili i članovi Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.Preliminarni nalazi govore - ipak nitko nije pucao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASIO SE I AVIOPRIJEVOZNIK /

Ministar Butković o avionu Croatia Airlinesa za RTL: 'Činjenica je da je pronađena rupa, ne znamo što se dogodilo'

Image
OGLASIO SE I AVIOPRIJEVOZNIK /

Ministar Butković o avionu Croatia Airlinesa za RTL: 'Činjenica je da je pronađena rupa, ne znamo što se dogodilo'

"Ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja. Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem. Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na djelo projektila iz vatrenog oružja", kazao je Bojan Grubešić rukovoditelj odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Iako i iz Croatia Airlinesa tvrde kako se ne radi o vatrenom oružju zato što nema baruta, zrakoplov vraćaju u Tehničko središte u Zagreb gdje će obaviti još jedan detaljan pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putnici sa sinoćnjeg leta preusmjereni su na druge letove Croatia Airlinesa te im je osiguran odlazak do krajnjih odredišta", poručuju iz Croatia Airlinesa.

Zrakoplovni stručnjak Tonči Peović objašnjava - to što su izašli s informacijama da je avion propucan prije nego li je istraga završila prilično je opasno i zastrašuje putnike. Pogotovo s obzirom da se uz takve stvari vezuju teroristički napadi. A nije nemoguće da se takvo što dogodilo, posebice pri slijetanju aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o gornjem dijelu trupa aviona iznad desnog aviona koji je zapravo dio dostupan oku promatrača u niskom letu", kazao je Peović.

Ispod oštećene maske aviona nalazi se čitav niz hidrauličkih instalacija, ali i instalacija goriva koje su mogle dovesti i do zapaljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešći su prodori trupa na samoj zemlji uređajima i opremom od samog osoblja. Druga je mogućnost da se neki dio propelera ili npr. ptica od leta u propeleru, da su se doslovno rikošetirali od propelera jer mjesto na kojem se pojavila ta rupa daje naslutiti da može biti od propelera. Ako se dokaže i pokaže da je to bilo propucano onda će svi letovi na taj aerodrom morati platiti nekakvu veću policu osiguranja", kazao je Peović.

Što bi bilo jako loše za aerodrom u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo zrakoplov u Zagreb na dodatni pregled stiže sutra ujutro, on bi trebao do kraja rasvijetliti cijeli slučaj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo