SVAĐA ZBOG AVIONA / Dok se predsjednik i premijer svađaju zbog preleta Rafala pitali smo psihologe: Koliko sve to uznemiruje Zagrepčane?

Stresne događaje treba izbjegavati ili ih barem na vrijeme najaviti građanima upozoravaju psiholozi

16.3.2022.
22:25
VOYO logo

Je li to bio incident, sabotaža ili namjera - još uvijek se ne zna - priznao je premijer nakon posjeta španjolskoj vojnoj bazi u Torrejonu.

Poslije sastanka sa španjolskim kolegom Pedrom Sanchezom u Madridu najavio je da će razgovarati sa svim NATO partnerima o tome kako je dron duže od sat vremena putovao iz ukrajinskog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko jednog leta su se Plenković i Milanović ipak složili, onog američkih borbenih zrakoplova F16 koji su danas nadlijetali Zagreb na nešto većoj visini.

Image
iz Bruxellesa /

Banožić za RTL potvrdio: 'Bomba drona bila je teška oko 120 kilograma. Imali smo uistinu sreće. Odgovore ćemo dobiti brzo'

Image
iz Bruxellesa /

Banožić za RTL potvrdio: 'Bomba drona bila je teška oko 120 kilograma. Imali smo uistinu sreće. Odgovore ćemo dobiti brzo'

Dva današnja preleta F16 aviona nisu zasmetala predsjedniku koliko su Migovi i Rafali od jučer. I nisu samo Milanovića uzrujali preleti, ni građanima nije bilo svejedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam na poslu. I baš je to ono bilo jezivo, kao da su nas Rusi došli gađati", kaže Kristina Omerzo iz Zagreba.

"Nisam se uplašila. Mislim da je to normalno, pa trebaju oni koristiti svoj prostor", smatra Mirjana Katušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim, sad se radi fama od toga, ali zapravo bi trebalo to pozdraviti", rekao je Branko Firine.

"Svi smo tak nekak na iglama. Ne znamo što se događa i onda je to još samo sol na ranu", misli Lena Sabo.

Sol na ranu zbog koje je Milanović zatvorio Hrvatsko nebo i nije mu se svidjelo što je u vrijeme letova Plenković držao pressicu. No, brzo se odljutio i popustio pa onda dozvolio letove, ali iznad 600 metara visine. Ministar obrane kaže svi su bili upoznati s planom vježbi, a ovako objašnjava da je predsjednik igrač Kremlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ove izjave koje zbunjuju javnost, sve izjave koje se govore u trenutku kada je najteže za Europu i da imamo predsjednika države koji se na ovakav način ponaša i prema Vladi i prema svim onim političkim odlukama koje na s grade u međunarodnom svijetu. Ne možete ni drugačije zaključiti".

Oporba optužuje premijera da je oružane snage koristio za vlastitu promociju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih se štela mešati između ta dva velika dečka koja se sada i već neko vrijeme tuku. U ovoj situaciji bih ipak stala uz Milanovića jer njegova je reakcija upravo na to - na paradni karakter i uistinu neprihvatljivo, samopromotivni karakter Plenkovićeve politike u zadnje vrijeme", rekla je Katarina Peović.

"Radi se o tome da se ne bi trebali odvijati brišući letovi iznad gradova, naseljenih mjesta gdje ljudi živi. Da se ne bi trebalo uznemiravati građane i takvu odluku podržavam", kazao je Peđa Grbin.

Ono dobro što se htjelo napraviti ovom akcijom, stvorilo je kontraefekt. Umjesto da se smiri građane nakon situacije prošlog četvrtak i pada sovjetske letjelice, građani su dodatno istraumatizirani, smatraju psiholozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo dosta zabrinuti kakav će efekt i kakav efekt ovo ima na ljude. Dosta to velik trag ostavlja na nama, ali ne samo na ljudima s kojima mi radimo nego i na nama samima. Osobno sam dijete rata i moram priznati da me ovo dosta pogodilo. To su traumatski događaji koji su kod nas duboko ukorijenjeni", objašnjava psihologinja Ana Čerenšek.

I ne čudi reakcija građana, jer zadnje dvije godine živimo u strahu zbog potresa, korone pa sad i rata.

"Nama treba nekakvo vođenje, nekakav mir da se oporavimo. Mi jučer nismo dobili tu dozu mira. Dapače, dodatno smo pogurani prema to m stresnom događaju", dodaje Čerenšek.

Zato stresne događaje treba izbjegavati ili ih barem na vrijeme najaviti građanima  upozoravaju psiholozi. Pa mi u Direktu upozoravamo, da će i sutra iznad Slavonije biti preleta. Pripremite se. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo