Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Pad ekološke proizvodnje

Domaćih jaja sve manje: 'Cijena od kunu i pol postala je neprihvatljiva'

Problem vam je s tržištem što vam je kod nas teško postići realnu cijenu jaja koja bi bila otprilike dvije i pol kune

Irena Pirjać/ 10.9.2019. u 17:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedini ozbiljniji pad je u ekološkoj proizvodnji jaja i to za 12 posto u odnosu na godinu prije. 

U ekološkim kokošinjcima diljem Hrvatske lani je proizvedeno 23 tisuće jaja manje nego pretprošle godine. 

"Imamo pad u proizvodnji mlijeka i jaja. -Razloge možemo prije svega tražiti u konkurentnosti proizvoda, odnosno cijenama", govori za RTL Danas Žaklina Jurišić iz Centra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK. 

Odgovore smo potražili na jednoj od najvećih ekofarmi gdje kokoši žive u svom dvije i pol tisuće četvornih metara velikom gradu - Kokošvaroši. Vlasnici farme ove godine nisu na gubitku, ali proizvodnja ekojaja je, kažu nam, riskantan posao jer cijenom ne mogu parirati konvencionalnim jajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nesu otprilike 280 do 300 jaja maksimalno dnevno. Problem vam je s tržištem što vam je kod nas teško postići realnu cijenu jaja koja bi bila otprilike dvije i pol kune. 
Vi možete postići cijenu od kunu i pol, a to je totalno na granici isplativosti", kaže vlasnik eko farme Željko. 

Skupa proizvodnja

Jer moraju uložiti puno novca i truda da bi zadovoljili stroge kriterije i Hrvatske i Europske unije.

Upravo se čita

Image
obrat u slučaju cigla!

Mladiću u Zagrebu ipak nije ništa palo na glavu, policija otkrila što se zapravo dogodilo!

U Kokošvaroši živi četiristo kokoši i svaka ima svoja četiri kvadrata osobnog prostora. Žive vani i ljeti i zimi.

Nastambe su napravljene po točno određenim propisima. Pasu travu i jedu hranu isključivo ekološkog podrijetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Osim te kvadrature koju morate poštovati, hrana je otprilike triput skuplja od klasične, konvencionalne hrane. Samih nekih bolesti nema, toga se ne treba bojati", kaže vlasnik farme. 

Mnogi proizvođači jaja odustaju od ekoproizvodnje i zbog strogih kriterija. No, i zato što podaci pokazuju da zdrava hrana u Hrvatskoj i dalje nema pravih kupaca.

Zadnji podaci govore da je vrijednost cijele maloprodaje eko proizvoda u Hrvatskoj 100 milijuna eura. Na razini Europske unije taj je broj znatno veći - čak 35 milijardi eura. Prosječan Hrvat na ekološki proizvod troši samo 20-ak eura, dok se u ostatku Unije na zdravu hranu  troši čak triput više - 60 eura.

U gospodarskoj komori kažu - situacija se popravlja i na policama trgovina sve je više domaćih ekoproizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Komora općenito pomaže proizvođačima u plasmanu proizvoda. Kod ekoproizvođača je situacija specifična. Mora se targetirati na specifične događaje", dodaje Željka Jurišić.

Poput regionalnih sajmova. Jer europsko ekološko tržište vapi za proizvodima, a Hrvatska ima golem potencijal.

Irena Pirjać/ 10.9.2019. u 17:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
struja, plin ili drva?

Krenuo novi paket mjera: Što je isplativije: struja, plin ili drva? Izračunali smo kako se najjeftinije grijati

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba