IMAJU LI VREMENA? / Donosimo plan Zagreba! Djeca bez vrtića od rujna idu u privatne i vjerske, prenamjenjuju se dvorane i zbornice

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Zagreb je najavio 17 vrtićkih skupina do rujna. Provjerili smo mogu li to kroz mjesec dana pa su nam otkrili veliki plan za dvije godine

22.7.2022.
13:50
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Gdje će s djecom u rujnu kada počne nova pedagoška godina pita se veliki broj Hrvata koji su bez mjesta u vrtićima ostali diljem države. S obzirom na broj stanovnika, najdramatičnije je u Zagrebu, no zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec nedavno je umirivala istaknuvši kako je plan Grada da se do početka rujna poveća broj upisane djece u vrtićima i to za 600 djece u dodatnih 17 vrtićkih skupina.

Budući da nova pedagoška godina počinje za nešto više od mjesec dana zanimalo nas je koliko se realni planovi grada te u koliko su vrtića radovi u tijeku. Također, s obzirom na stanje tržišta građevinskih radova, htjeli smo saznati i ima li grad dovoljno građeviskih radnika za toliki opseg radova, no na pitanje koliko građevinskih tvrtki sudjeluje u tom projektu te rade li paralelno na više vrtića, nismo dobili odgovor. Nije nam rečeno ni hoće li grad zapošljavati još odgojitelja za dodatnih 17 skupina, ali kažu kako se nadaju otvoriti oko 800 dodatnih mjesta u predstojećoj pedagoškoj godini, a sva širenja prostornih kapaciteta pratit će zapošljavanjem novih djelatnika u vrtićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, poslali su nam pregled vrtića za koji su projekti pokrenuti ili su u tijeku i to trenutno, ali i tijekom pedagoške godine 2022./2023. te 2023./2024.

"Grad Zagreb planira i provodi projekte proširenja vrtićkih kapaciteta u vrijednosti od preko 500 milijuna kuna, po sadašnjim cijenama, koje će u naredne dvije godine izvjesno još rasti. Radi se o značajnim sredstvima, za koje će Grad Zagreb najvećim dijelom morati osigurati sredstva u proračunu, jer propozicije natječaja u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) omogućuju povlačenje tek manjeg dijela sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
roditelji traže hitno rješenje /

U Hrvatskoj nedostaje više od 22 tisuće vrtićkih mjesta. Roditelji ogorčeni: 'Da vodim kćer na posao?'

Image
roditelji traže hitno rješenje /

U Hrvatskoj nedostaje više od 22 tisuće vrtićkih mjesta. Roditelji ogorčeni: 'Da vodim kćer na posao?'

Što se tiče dodatnih vrtićkih skupina, u 12 postojećih vrtića pronašli smo načine da do jeseni otvorimo mjesta za još 17 skupina djece, prenamjenom njihovih prostora (polivalentnih dvorana i zbornica). Djecu će se upisivati kako se budu osposobljavali ti dodatni prostori. Do 1. rujna ćemo također vidjeti mogu li se još neki upisi ostvariti preusmjeravanjem roditelja iz vrtića koji su izabrali kao najbliži mjestu stanovanja, ako tamo nije bilo mjesta, u drugi vrtić gdje je ostalo mjesta", govore.

"Osim toga, teku upisi i u privatne i vjerske vrtiće, i obrte dadilja, koje djelatnosti Grad Zagreb izdašno sufinancira. Naime, u Gradu Zagrebu djeluju 64 privatna i vjerska vrtića (4,657 djece) te 27 obrta dadilja (253 djece), a sufinanciranje privatnih i vjerskih vrtića je između 1,300 i 1,750 kuna po djetetu, prema prihodovnom cenzusu. Za pedagošku godinu koja počinje 1. rujna privatni i vjerski vrtići su povećali kapacitete za 12 skupina u odnosu na prošlu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jesen i zimu također će se otvoriti novi kapaciteti kroz prenamjenu gradskih prostora. Dakle, planiramo kroz cijelu pedagošku godinu širiti kapacitete gradskih vrtića", dodaju.

Projekti ove godine

Navode i kako je osiguravanje mjesta u vrtićima za sve roditelje s prebivalištem u Gradu Zagrebu prioritet ove gradske uprave pa su tako pokrenuti brojni projekti izgradnje novih vrtića i zamjene dotrajalih objekata postojećih vrtića, a koji će do kraja mandata ove uprave omogućiti dostupnost mjesta u vrtiću za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz projekte izgradnje, naslijeđena situacija nedovoljnog broja mjesta u vrtićima rješava se projektima prenamjene prostora mjesne samouprave, kao i javnim pozivom za zakup prostora, čime će se u kraćem roku povećati kapaciteti vrtića. U 2022. godini osigurano je dodatnih 25 milijuna kuna za adaptaciju i uređenje postojećih prostora u nenamjenskim objektima u vlasništvu Grada Zagreba, kao i za prenamjenu 8 prostora mjesnih odbora za potrebe proširenja kapaciteta dječjih vrtića na područjima gradskih četvrti Sesvete, te Gornja i Donja Dubrava", kažu pa nam otkrivaju iznose i vrtiće za koje su tijekom pedagoške godine 2022./2023. planirani dovršetci izgradnje novih objekata. To su: DV Sesvete, PO Kašina (radovi započeli u svibnju 2022.; sklopljen ugovor na iznos 17.466.323,30 kn s PDV-om), DV Botinec, PO Odranski Obrež (radovi započeli u srpnju; vrijednost radova izgradnje 14.844.537,36 kn s PDV-om) i DV Ivanja Reka (u tijeku je postupak javne nabave za izvođača radova; okvirni iznos investicije je 28.000.000,00 kn s PDV-om.).

Iduće godine u pogonu su novi objekti, ali i zamjenski

Nadalje, tijekom pedagoške godine 2023./24. planira se završetak izgradnje nekoliko novih objekata, istaknuli su pa pojasnili kako je riječ o sljedećima: DV Sesvetski Kraljevec (građevinska dozvola za izgradnju novog objekta izdana u lipnju 2022.; okvirni iznos investicije iznosi 45.000.000,00 kn s PDV-om), DV Žitnjak (u tijeku pokretanje nove javne nabave za izgradnju; okvirni iznos investicije 25,000.000,00 kn s PDV-om), DV Sveta Klara (u tijeku ishođenje građevinske dozvole i provođenje postupka javne nabave za izvođenje radova; okvirni iznos investicije iznosi 40.000.000,00 kn s PDV-om) i DV Sloboština (procijenjene vrijednosti 33.000.000,00 kn).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom iste pedagoške godine će biti završeni i projekti izgradnje zamjenskih objekata - DV Ivane Brlić Mažuranić (procijenjena vrijednost radova izgradnje i opremanja 43.750.000,00 kn), DV Sunce (procijenjena vrijednost investicije 41.000.000,00 kn), DV Pčelica (procijenjena vrijednost 30.000.000,00 kn), DV Remetinec (procijenjena vrijednost radova iznosi 27.000.000,00 kn) te DV Zvončić (okvirni iznos investicije je 25.000.000,00 kn s PDV-om).

"Djelujemo u svim pravcima, i kratkoročno i dugoročno, jer nam je univerzalna dostupnost dječjih vrtića svoj djeci s područja Grada Zagreba ključni prioritet. No moramo biti svjesni da situacija u kojoj dugi niz godina to nije bio prioritet, i u kojoj se u vrtiće nije ulagalo, ne može biti nadoknađena u jednoj godini. Ipak, već od sljedeće godine vjerujemo da će se vidjeti značajna poboljšanja", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo