od vrha do dna / Kako je najmoćniji hrvatski gospodarstvenik došao do Remetinca u samo godinu dana?

Optužnica protiv bivšeg vlasnika Agrokora još nije podignuta, a vremena ima do ljeta 2019.

28.10.2018.
19:41
VOYO logo

Još jedan poraz nekada nepobjedivog Ivice Todorića. Izborio je godinu dana slobode, no donedavno najmoćniji hrvatski tajkun sada se odlukom suda mora vratiti doma. Razočarenje ne skriva, jer - nadao se drukčijem povratku.

"Ja ću kako se zove neku muziku organizirati kada tamo dođem ako ću ikako moći, ovaj pa da otpjevamo neku pjesmu Kume i tako dalje. Plenkoviću i njegovima koji na taj način rade", kazao je Todorić početkom rujna ove godine.

Bez pjesme, Todorić će ravno u zatvor u Remetinec. Zbog čega, još mu nije jasno.  
Kulmerovi dvori 16.10.2018. - tog 16. listopada Todorić nije bio doma, kada je pod okriljem noći policija stigla u njegovu palaču - Kulmerove dvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika racija

Otvaraju se vrata rezidencije Todorićevih, čistog luksuza na dvije tisuće četvornih metara. U raciji čak 300 policajaca na 60 lokacija. Todorić postaje lice s tjeralice. Ime mu je na listi 60 najtraženijih europskih bjegunaca. Preko bloga poručuje: ne skrivam se, moja adresa je poznata. Više ne otkrivaju ni njegovi sinovi Ante i Ivan, koji iz inozemstva stižu na sud.   

Dok se nagađa je li u Švicarskoj, Beogradu ili Londonu, otkrivaju se detalji istrage. Od makinacija oko Kulmerovih dvora do lažiranih financijskih izvještaja, koje su počele još 2006-te.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve kupovali na račun Agrokora

Obitelj Todorić sve je kupovala na račun Agrokora, od safarija, i luksuznih putovanja do običnih banana. Samo tridesetak torbica kćerke Ive Balent procjenjene su na oko 300 tisuća eura. 

Agrokor im je održavao jahte, helikopter, vile, plaćao odjeću s markicama i 
skupocjeni donji veš. Kako je 2017. rekla županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić, Todorić je napravio štetu preko milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorićevo do tada nedodirljivo carstvo počinje se rušiti kao kula od karata.  Bio je najmoćniji čovjek regije, miljenik banaka ali i državnog vrha. 

Todorićev vrtoglavi rast

Diplomirani ekonomist počeo je na poslu sa cvijećem u rodnom Kloštar Ivaniću. 
Osnivanjem Agrokora počinje njegov vrtloglavi rast. Bio je vlasnik udjela u 143 kompanije u Hrvatskoj, BIH, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj, a kupovao ih je na kredit. 

No, ambicije su bile prevelike, i tako nije moglo unedogled. Agrokor je zaprijetio bankrot, pa država  preuzima tvrtku o kojoj ovisi cijelo hrvatsko gospodarstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorić se nakon 23 dana bijega- napokon pojavljuje. Predao se londonskoj policiji, gdje je odmah pušten. Plaća jamčevinu od 100.000 funti oduzeta mu je putovnica, policiji se javlja svaki dan, noću nosi sigurnosnu narukvicu. 

Predstava za javnost

No, da je sve ipak predstava za javnost i da mu nije lako, pokazao je već drugi dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto me vi lovite, nije fer ali Bože moj", kazao je tada Todorić. No, od javnosti više nije mogao pobjeći. Prvo se nastanio u luksuznom Južnom Kensingtonu, nedaleko obitelji princa Williama. Selio se i u puno skromniji dio nazvan mala Jugoslavija, no tamo ga nitko nikad nije vidio. 

Iako mu je blokirano više od 64 milijuna eura, Todorić je na stan, odvjetnike, jamčevinu ugrubo potrošio više od milijun i pol kuna. Skupi odvjetnici među kojima i supruga bivšeg britanskog premijera Cherie Blair nije mu pomogla da sud u Londonu prihvati teoriju o političkom progonu. Iz egzila prijetio je kontroverznim SMS-ovima, podnio  više kaznenih prijava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena u bijegu

Godina u bijegu Todorića je promijenila i fizički. Najbolje to vide u zagrebačkom salonu, gdje se šišao svaki dan. 

"Promijenio se jako puno, smršavio je, ne znam što mu je sa facom, vjerojatno od stresa frizura mu je katastrofa, vjerojatno kad dođe će odmah doći na frizuru", kazao je Zoran Dačić, frizer Ivice Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to više Ivica koji je bio.  On zahtjeva češljanje pedatno, da je svaka las na svom mjestu", kazao je Milivoj Blagus, vlasnik salona.

A ni u obitelji više nije kao nekad. Postao je još jedanput djed, stariji sin se razveo. A da se sve teže nosi sa svim i supruga Vesna  vidjelo se i londonu. Dio njegovog doma, sada može svatko iznajmiti. I njemu možda najteže - u Hrvatsku se vraća kada i službeno više nije vlasnik Agrokora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo