muke po peđi grbinu / Drama u SDP-u! Saborski klub odbio Grbinove kadrovske promjene, hitno sazvano Predsjedništvo

Situaciju u SDP-u prati Adrian De Vrgna

6.10.2020.
19:11
VOYO logo

Saborski klub SDP-a odbio je prijedloge Predsjedništva nakon zahtjeva Peđe Grbina da se glasa o svim prijedlozima zajedno.

Zbog toga je hitno sazvana nova sjednica Predsjedništva, javlja naš reporter Adrian De Vrgna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Predsjedništvo SDP-a jednoglasno prihvatilo sve kadrovske prijedloge novog predsjednika stranke Peđe Grbina, Klub zastupnika je to odbio.

"Nisu zakopane ratne sjekire u SDP-u očito. Dogodila se nova situacija. Nakon što je na sjednici Kluba zastupnika odbijen prijedlog Grbina da se glasa. To je bila mala pobuna. Peđa Grbin se ispričao i pao na prvom testu. Htio je da se glasa o cijelom paketu odluka. Da umjesto Rajka Ostojića dođe Sabina Glasovac i to da bi Nikša Vukas trebao prepustiti svoje mjesto kao šef saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Siniši Hajdašu Dončiću. Većina je tražila taj prijedlog i tražila glasovanje po svakoj točki", javio je reporter RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo SDP-a preuzelo upravljanje Klubom

Nakon što je većina u Klubu zastupnika SDP-a odbila paket kadrovskih promjena koje je predložio predsjednik Peđa Grbin, u petak navečer na izvanrednoj sjednici se okupilo Predsjedništvo koje je odlučilo preuzeti upravljanje Klubom.

Predsjedništvo je donijelo odluku da će bez obzira na glasanje u Klubu provesti najavljene izmjene, vodeći se činjenicom da je Statut stranke jači od Poslovnika Kluba zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je prvi put u povijesti da je Klub zastupnika odbio odluke predsjednika stranke. Sukladno ovlastima koje ima Predsjedništvo kao tijelo stranke, ono je preuzelo upravljanje Klubom. I te odluke koje je predložio predsjednik, a podržalo Predsjedništvo će se uputiti Saboru da te odluke i prihvati”, pojasnio je novinarima član Predsjedništva Mišo Krstičević.

Premda nije htio odgovarati na pitanja, to znači da se prema Statutu neće poštivati večerašnja odbijenica Kluba Grbinu nego će se predložene rošade na saborskim dužnostima proslijediti na odlučivanje izravno Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Grbinovu prijedlogu na potpredsjedničko mjesto u Saboru umjesto Rajka Ostojića, koji je zamrznuo mandat u parlamentu, predložena je Sabina Glasovac.

Grbin je predložio i da se s čelnog mjesta Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče dosadašnji glavni tajnik stranke Nikša Vukas te da ga zamijeni Siniša Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsen Bauk bi na mjestu predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju zamijenio bivšeg predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića, dok bi Davoru Bernardiću blisku Renatu Sabljar Dračevac na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku prema Grbinovu prijedlogu zamijenila Mirela Ahmetović.

Za opstrukciju svojih prijedloga Grbin je optužio svog prethodnika Davora Bernardića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabo: Ne smatram se teretom SDP-u

Član Predsjedništva SDP-a Željko Sabo u utorak je poručio kako se ne smatra teretom stranci te da tako misli i više od tri tisuće članova koji su ga izabrali za člana Predsjedništva stranke.

“Mene je izabralo preko 3000 članova i nakon ove sjednice najprije ću razgovarati s članovima gradskog i županijskog odbora, što sam i rekao na sjednici Predsjedništva i tada ću donijeti odluku”, izjavio je Sabo nakon sjednice Predsjedništva SDP-a na kojoj je novi predsjednik Peđa Grbin zatražio da zamrzne članstvo u stranci s obzirom na to da se protiv njega vodi kazneni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabo je odslužio i zatvorsku kaznu zbog političke korupcije.

"Za razliku od novog vodstva, ne vidim se kao teret stranci. Da se smatram teretom ili na bilo koji način krivim, ne bih se ni kandidirao na izborima. Vjerojatno mi u tom slučaju, ne bi toliko članova ni dalo glas", kazao je Sabo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Predsjedništvu su mu, ističe, rekli da se njegovo ime spominje u medijima kao teret stranci.

"Podijelit ću vam članak u kojem piše o mojoj likvidaciji od strane HDZ-a. Vi stalno to potencirate iako Ustav kaže da sam ravnopravni građanin kao i vi, kao bilo koji drugi", rekao je novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče saborskih zastupnika koji Grbinu nisu dali podršku za kadrovske izmjene u Saboru, Sabo poručuje: "Dok ne riješiš situaciju u svojoj kući, nećeš biti spreman ni da spremaš u državi”.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo