bitka za naftnu kompaniju / Država u novoj ofenzivi: Damir Vanđelić naredio da se ukine odbor preko kojeg MOL vodi Inu!

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list

Vanđelić izdao obvezujuću uputu Upravi kompanije da upravljačku strukturu uskladi s važeći zakonima Republike Hrvatske

31.10.2016.
10:30
Boris Scitar/Vecernji list
VOYO logo

Dok se u domaćoj javnosti stvorila poprilična psihoza oko navodno nesigurne budućnosti Inine rafinerije nafte u Sisku, čini se kako je država krenula u novu ofenzivu s ciljem uspostave zakonitosti u upravljanju nacionalnom naftnom kompanijom.

Kako doznaje Jutarnji list, na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora kompanije predsjednik tog tijela Damir Vanđelić izdao je obvezujuću uputu Upravi kompanije da upravljačku strukturu uskladi s važeći zakonima Republike Hrvatske. Pojednostavljeno rečeno, Vanđelić je Upravi naložio ukidanje funkcija izvršnih direktora u kompaniji, kao i Odbora izvršnih direktora kao tijela. Ako Uprava kompanije izvrši uputu - a morala bi jer je obvezujuća - bio bi to prvi korak prema vraćanju najviših operativnih ovlasti upravljanja kompanijom na samu upravu – što je jedan od dugogodišnjih zahtjeva hrvatske Vlade u sporovima s mađarskim MOL-om oko načina kojim se upravlja hrvatskom naftnom kompanijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Vanđelić ove informacije nije htio ni potvrditi niti demantirati. Ipak, kako se može saznati od izvora unutar same Ine, usvoji li se Vanđelićeva uputa, trenutni izvršni direktori u budućnosti bi bili direktori sektora, dok Odbor izvršnih direktora više ne bi postojao kao tijelo, te stoga niti ne bi mogao donositi ikakve odluke – kako se sada u Ini događa. Bit će zanimljivo vidjeti kakav će biti odgovor Uprave tvrtke – u kojoj MOL-ovi predstavnici zahvaljujući dvostrukom glasu predsjednika Uprave Zoltana Aldotta imaju većinu - na uputu predsjednika Nadzornog odbora. Uprava se, naime, dosad uvijek protivila prijedlozima da joj se vrate izvršne ovlasti upravljanja kompanijom – što je možda i najveći pokazatelj bizarnosti aktualnih odnosa, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo