OGLAS

vinski lažnjaci / Državni inspektorat našao čak sedam krivotvorenih vina! Četiri su s Kosova, ali i dva su iz Hrvatske

Image
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Dodavali su šećer i vodu te tako varali, a iz Državnog inspektorata ističu da je ovo prvi put da su našli patvorine

5.10.2022.
16:45
Davor Javorović/Pixsell
VOYO logo

Mislite da je vino, a ono običan šećer i voda - rezultat je to analize vina koje je provela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata i tako otkrila čak sedam lažnjaka među vinima na tržištu!

Među sedam patvorine, četiri vina su s Kosova, dva iz Hrvatske te jedno iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su potvrdili za RTL.hr, poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je sukladno godišnjem programu rada za ovu godinu, provela inspekcijske nadzore kvalitete vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

"Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, podrijetlom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja. Radi se od četiri vina podrijetlom iz Hrvatske, jednom podrijetlom iz EU (Italija) i devet podrijetlom iz trećih zemalja i to pet iz R. Kosova, tri iz R. S. Makedonije i jedno iz BiH", navode iz Državnog inspektorata što su ove godine kontrolirali i analizirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LAŽNI PICASSO /

Krivotvorine u Narodnom muzeju u Ljubljani! Izložba otkazana, kako se uopće dogodio nezapamćeni skandal?

Image
LAŽNI PICASSO /

Krivotvorine u Narodnom muzeju u Ljubljani! Izložba otkazana, kako se uopće dogodio nezapamćeni skandal?

Dodavali šećer i vodu

Prošli tjedan stigli su i rezultati analize iz laboratorija - sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe.

"Radi se o četiri vina s Kosova, jednom vinu iz BiH, te dva vina iz Hrvatske", navode u Inspektoratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o patvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao 'Rajnski rizling', jedno kao 'Graševina', jedno kao 'Vranac'", daju detalje iz Inspektorata.

Također navode da su inspekcije još u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, sukladno odredbi članka 93. Zakona o vinu stranke odgovorne za kakvoću vina mogu zatražiti provedbu analize uzorka za drugu analizu za potrebe stranke, a ako rezultat druge analize nije u skladu s rezultatom prve analize nadležni inspektor može samoinicijativno ili na zahtjev stranke dostaviti treći referentni uzorak u ovlašteni laboratorij", ističu.

Također ističu da u ranijim inspekcijama Državni inspektorat do sad nije utvrdio patvorenje vina, što bi značilo da je ovo prvi put da su našli "lažnjake" među vinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo