jasna poruka / Državni vrh odgovorio BiH koja traži da preuzmemo kazneni progon 14 zapovjednika, generali za RTL: 'To je politički motivirano i treba ih odbiti!'

'Naš proslavljeni pilot Perišin - zna se odakle je pogođen i gdje je okončao. Umjesto oni da se nama ispričaju za to, oni nas tuže', kaže Luka Džanko za RTL

8.8.2021.
18:30
VOYO logo

To je sabotaža s ciljem trovanja odnosa dviju država - tako je predsjednik Republike ocijenio zahtjev Tužiteljstva BIH-a o procesuiranju 14 ratnih zapovjednika operacije Bljesak što je bila glavna politička tema ovogodišnje, 306. sinjske alke. 

Da Bljesak nikakvi zahtjevi neće dovesti u pitanje, iz Sinja odgovara premijer koji otkriva i da je s tim upoznat već nekoliko dana, pa se generali pitaju a zašto oni nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je za BIH uopće sporno i zašto tereti hrvatske zapovjednike? 

Pljesak za predsjednika, fotografija s premijerom. Tko je ljepši, jači, ili bolje kotira...  Sinjka je alka oduvijek bila precizno sondiranje javnog mijenja pretežno desnog biračkog tijela. Vruća tema ovogodišnje alke zahtjev je Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje zapovjednika u operaciji Bljesak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko ja shvaćam nema tu još nikakvih optužnica, to je zahtjev za pravnom pomoći", kazao je premijer Andrej Plenković.

Image

Plenković, Milanović, Jandroković, olimpijci... Pogledajte tko je sve došao na 306. Alku

Image

Plenković, Milanović, Jandroković, olimpijci... Pogledajte tko je sve došao na 306. Alku

Zahtjev u kojem se inkriminiraju među ostalima - generali Pavao Miljavac, Marijan Mareković, Luka Džanko, Mladen Markač, pokojni Petar Stipetić i Imra Agotić stigao je iz Sarajeva u Zagreb krajem srpnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo upoznati već neko vrijeme", kaže Plenković.

Kao i predsjednik države koji smatra da Plenković to nije ranije rekao jer nije smatrao potrebnim to komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ja smatram da je potrebno, jer to je vrsta sabotaže. To je trovanje odnosa između dviju država. Prošlo je šest godina otkad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik Vlade, sad ću morati opet", jasno će predsjednik Zoran Milanović.

Po proceduri najprije će Ministarstvo pravosuđa proučiti dokumentaciju i ako postoje pretpostavke proslijediti slučaj Državnom odvjetništvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I na njima je da donose odluke, ja ne mogu prejudicirati što će Državno odjevtništvo, učiniti ali može odbaciti u konačnicipodbaciti to i tako riješiti, a što se nas tiče Bljesak i Oluja, koje su bile oslobodilačke su operacije na koje smo ponosni, nikakvi procesi bez obzira kako se neće dovesti u pitanje", poručuje Plenković.

Državnom se vrhu ove godine nije zviždalo

Za Milanovića je procedura tek manji problem i tehničke naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno je manji je problem tehničke naravi, hoćemo li surađivati nego činjenica da takve optužnice i istrage uopće dolaze, to je ogroman problem…", kaže Milanović.

Pavao Miljavac, čije je ime prvo na popisu smatra da je potez politički motiviran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza toga stoji sigurno politička odluka, iza toga stoji vjerojatno i Srbija, to je od Dodika došla i interesantno da je to federacija to prihvatila, i došlo do Hrvatske. Da se to slučajno otvori -  koja to država sudi svoje generale", jasno će Miljavac.

Ministarstvo pravosuđa odgovara - vodit će računa o državnim interesima i najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona. Zapovjednici iz operacije Bljesak su šokirani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po zakonu po međunarodnoj pravnoj pomoći ako su optužnice politički motivirane ili ako izazivaju kaos treba ih odbiti, mogu se vratiti natrag.  A ne samo odjednom staviti u proceduru, što to znači. To sada otvoriti taj proces, trajat će to deset godina", jasno će Miljavac.

Premijer je mirniji od zapovjednika. Kaže, ovo nije prva takva situacija. Neki od zapovjednika doznali su za optužnicu iz medija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saznao sam prekjučer. Preko sredstava informiranja", kaže Luka Džanko.

Luka Džanko ne bi komentirao politčku dimenziju zahtjeva iz BiH, ali dodaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš proslavljeni pilot Perišin -  zna se odakle je pogođen i gdje je okončao. Umjesto oni da se nama ispričaju za to, oni nas tuže. Mene je ohrabrila izjava predsjednika republike koji je rekao da ne bumo dali naše zapovjednike, to me ohrabruje da ćemo postupati kao sve zemlje svijeta koje štite svoje zapovjednike", kaže Džanko.

Miljavac kaže da se o tim optužnicama govori već nekoliko godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedan vojnik preko nije prešao granicu na teritorij BiH, sve  što se odvijalo odvijalo se u RH u legalnoj operaciji", poručuje Miljavac.

Državnom se vrhu ove godine nije zviždalo. U svečanoj je loži hrvatski G3 -  Milanović, Plenković i Jandroković dobio pljesak. Ipak, najjači je pljasak pripao olimpijcima  SinkovićuMatei Jelić i Toniju Kanaetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo