RTL DOSJE / Državnik izvan protokola: Od Sanadera na operi i predsjednice na ogradi Bijele kuće do predsjednika kod prijatelja u Albaniji

Mrtva trka za najnemuštije objašnjenje državničkog putovanja je počela

30.8.2020.
21:30
VOYO logo

U Albaniju je predsjednik Republike Zoran Milanović doplovio brodom Učka Hrvatske ratne mornarice. Bio je to Titov brod za jadranske turneje. Posljednji civili koji su se vozili njime bili su prije dvije godine nakon Svjetskog nogometnog prvenstva splitsko-dalmatinski vatreni nakon Rusije. Sporna je priroda susreta. Milanović tvrdi: ''To je bio pravi posjet, ali u jednoj u ljetnoj formi''.

Image
na upit rtl-ove reporterke /

Milanović: 'Greškom sam putovanje u Albaniju deklarirao kao privatno, moja isprika. Putne naloge nemam'

Image
na upit rtl-ove reporterke /

Milanović: 'Greškom sam putovanje u Albaniju deklarirao kao privatno, moja isprika. Putne naloge nemam'

''Ne treba se opravdavati da je to službeni posjet kad nema kategorije službenog puta, nije predsjednik trgovački putnik'', kaže Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola.

Milanovićevo objašnjenje podsjetilo je na misterizno, nikada do kraja objašnjeno, a svojevremeno proglašeno državnom tajnom putovanje bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD - ''niskoprifilnog posjeta''.

Milanović tvrdi da ta dva putovanje ne treba uspoređivati: ''Ja sam najavio put, ja sam taj put podcijenio, nisam pokušao nešto što je privatno, nešto što je čisti privatluk, dolazak kao šoping. Ovo je bio potpuno služben sastanak, razgovarao sam s relevantnim ljudima o relevantnim temama''.

''To nije službeni posjet, taj program nije imao ni jednu odrednicu službenog posjeta'', objašnjava Privora.

''Išao sam u službeni posjet, ispričavam se na omašci'', kaže Milanović.

''Od svega jedino se da razaznati da je bio privatni posjet, hajdemo ga samo nazvati posjet'', kaže Privora.

Premijer Andrej Plenković je predsjednikovu konferenciju za medije nazvao bizarnim, a zasmetalo ga je što je Milanović povukao paralelu sa spornim putovanjem HDZ-ovaca u Helsinki. ''Ne bih to uspoređivao, neka sam objašnjava gradaciju državnog radnog službenog i jednog ljetnog prijateljskog susreta'', poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

No, obojici je sličan odnos prema Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje ih propituje. Iritacija je bila jednaka.

''Ne neću ništa dostaviti više, nacrtali smo im sve. Povjerenstvo nije sud, nije policija, nije DORH'', povodom Finske bio je, podsjetimo, poručio premijer.

Kratak, najavljen kao privatan posjet albanskom premijeru Ediju Rami Milanovića zainteresirao je Povjerenstvo pa su od Pantovčaka zatražili dokumentaciju. MORH je otkrio da je plovidba stojala oko 100.000 kuna, a mediji zapitali zašto nije bilo dnevnica.

''Dnevnica, njezino isplaćivanje formalno po zakonitom rangu dužnika je džeparenje državnog proračuna jer znate da su nama svi troškovi podmireni'', istaknuo je Milanović.

Troškovi takvih putovanja ne idu iz blagajne Ureda predsjednika. ''Nego na troškove MUP-a ili MORH- a'', objašnjava Privora.

Objašnjavajući da bi vojni helikoteri ionako letjeli, Milanović je poručio: ''Javnost ne plaća. Zaboravite da postojim kao predsjednik Republike, ti helikopteri bi letjeli isto ili više. Zaboravite da postojim''.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

''Ako je služba odlučila da ide helikopterom, ali nije uobičajeno da će ići svaki dan dva puta helikopterom, onda se izabere druga lokacija'', tvrdi Privora i dodaje da je možda hvarska rezidencija krivo odabrana, a umjesto helikotera sugerira javni prijevoz: ''Bilo bi puno prihvatljivije da je išao trajektom, to bi bilo pravo da se druži s građanima obostrano korisno njemu i narodu''.

''I pet puta se prebaciti s kopna na kopno, ja moram to napraviti, kako? Na luftmadracu?'', pita Milanović.

Nije da se nismo naslušali sličnih argumenata. Posnuli bivši HDZ-ov premijer Ivo Sanader svojedobno je na pitanja o letu Vladinim avionom u Veronu, odgovorio SDP-ovcu Željku Jovanoviću: ''Išao sam na poziv organizatora, pa ne mislite da ću kao premijer ići biciklom''.

Kada su pak ministra Jovanovića novinari pitali o skupom Audiju, također se začudio: ''Hoćete da dođem kočijom u Ministarstvo?''

Korištenje Vladinog aviona bilo je posebno aktualno nedavno kada su to prijevozno sredstvo rezervirali Pleković s ministrima koji je letio na požarište u Split i predsjednica koja se vraćala iz Austrije. Ona je također putovala vojnim helikopterima i Vladinim avionom. Doduše, obilato je to koristila i dok je bila ministrica u Sanaderovoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jeku skandalčića s avionom koji je koristila Vesna Pusić na povratku iz Ankare, Milanović je izračunao: ''Od 2004. godine, od Vlade u kojoj je Kolinda Grabar Kitarović bila zvijezda i primabalerina, do 2012. godine kada mi dolazimo u Banske dvore, taj broj je smanjen tri puta''.

Rekorder u putovanjima - državničkim, službenim i prijateljskim bio je bivši predsjednik Republike Stipe Mesić. U 10 godina mandata je posjetio 67 država na pet kontinenata. Svaki drugi tjedan bio je na putu u inozemstvu.

Nakon što mu je Ured pokazao šlampavost u protokolu definirajući pa redefinirajući posjet Albaniji Milanović predlaže: ''Koji smisao, ukinite to, prilagodit ću se, ići ću autom stajat ću, ići ću tramvajem''.

Tramvajem, biciklom, ekonomskom klasom. I to je, ako ćemo pratiti trendove kod europskih državnika - za predsjednike.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo