Čudno i turistima / Dubrovnik objavo rat bankomatima: Gradski čelnik pozvao građane na bojkot WC papira - evo zašto!

Gradonačelnik je odlučio bankomatima stati na kraj

19.6.2019.
9:25
VOYO logo

Staru dubrovačku jezgru, zaštićenu UNESCO-om, zaposjeli su bankomati. Vlasnici privatnih prostora iznajmili su svoje izloge pa ih je samo na Stradunu ugrađeno tridesetak.

Otkako je RTL emitirao priču o bankomatima, u Dubrovniku traje prepucavanje između političkih opcija, konzervatorskog odjela i građanskih udruga oko toga tko je, kad i gdje zakazao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz postojećih tridesetak, samo u posljednjih mjesec dana na Stradun je stiglo još nekoliko novih bankomata.

"Mnogo je bankomata, mislim dvadesetak na prvih nekoliko stotina metara. Vrlo je lako doći do gotovine ovdje", komentirali su Anke i Jens iz Belgije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turisti primjećuju te bankomate na Stradunu i malo im je to sve nekako čudno kako zaštićena cjelina pod UNESCO-om i kako ih ima previše, gotovo svaki dan u svakoj grupi čujem te komentare", rekla je turistička vodičica Ana Križ. 

Grad je RTL-u još prije mjesec dana potvrdio kako su nemoćni jer privatnicima ne mogu zabraniti iznajmljivanje njihovih prostora za bankomate. Građani su potom za svoja nekadašnja mjesta susreta organizirali sprovod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi građani smo se morali pokloniti izlozima kojih više nema, stavili smo cvijeće ispred tih izloga", kaže Tea Batinić te dodaje: "Ja razumijem da ljudi koji se nalaze u fazi prve akumulacije kapitala, oni trebaju hodati dok dođu do uljuđenosti, a hod uljuđenosti se mjeri po tome koliko ti je važniji život od novca koji ćeš privrediti".

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik gradskog vijeća građane je pak pozvao na bojkot WC papira. Vlasnik tvrtke koja ga proizvodi ujedno je vlasnik prostora na Stradunu u kojeg je ugrađen posljednji bankomat. WC papirom s natpisom Respect the city, uzvratila je inicijativa Srđ je naš.

"Ovim smo htjeli pokazati svu nemoć koju gradska uprava ima prilikom rješavanja problema s kojima žive građani Dubrovnika i svu tu nemoć rješavaju pozivom bojkota na WC papir kao da će to riješiti problem bankomata", rekao je Đuro Capor iz inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je, uz blagoslov Ministarstva kulture i konzervatora koji su napokon otvorili oči, odlučio bankomatima stati na kraj. Mijenja pravilnik o komunalnom redu, u kojem nema mjesta za nove bankomate, a u opasnosti su i postojeći.

"Zbog toga smo donijeli odluku kojom je potrebno dobiti suglasnost konzervatora, ako je dobiju u redu, ako je ne dobiju moraju maknuti bankomat iz tog prostora", rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka bi trebala biti usvojena na sljedećem gradskom vijeću, a potom u akciju kreću komunalni redari.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo