Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ne mijenja odluku o odlasku

Dumić Čule za RTL Direkt: 'Dosta mi je divljačkih napada Nogala i ekipe, prijavljene DORH-u za pronevjeru pol...

Trenutni ravnatelj DB Srebrnjak nakon što je dao mandat na raspolaganje, uzvraća na optužbe, između ostalog da mu se pogodovalo na natječaju

RTL Direkt/ 19.7.2021. u 22:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slučaj bolnice Srebrnjak bliži se svome raspletu. Danas se sastalo novo Upravno vijeće bolnice koje nakon brojnih afera, smjena i hapšenja treba odlučiti s kim će i kako bolnica početi realizaciju najvrjednijeg znanstvenog projekta u Hrvatskoj- izgradnju Translacijskog centra za koji je EU odobrila 60 milijuna eura.

Trenutni ravnatelj bolnice 32-ogodišnji Ivo Dumić Čule za kojega je navodno svojedobno bio raspisan natječaj koji pogoduje njegovoj kandidaturi, iznenadio je Upravno vijeće i stavio svoj mandat na raspolaganje. Vijeće sad do idućeg ponedjeljka mora odlučiti tko će privremeno voditi bolnicu dok se ne raspiše novi javni natječaj i ne izabere novi ravnatelj. 

Boro Nogalo danas nije htio davati izjave i komentirati zbivanja na Srebrnjaku, ali gost RTL Direkta je trenutni ravnatelja Srebrnjaka koji je Upravnom vijeću danas stavio mandat na raspolaganje, dr. Ivo Dumić Čule.

1. Zašto ste stavili mandat na raspolaganje, čini mi se da ste malo iznenadili Upravno vijeće? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Opet ostavke?

Ravnatelj Srebrnjaka Ivo Dumić-Čule dao je mandant na raspolaganje: 'Nogalo ne može biti v.d. ravnatelj jer nije zaposlenik'

Image
Opet ostavke?

Ravnatelj Srebrnjaka Ivo Dumić-Čule dao je mandant na raspolaganje: 'Nogalo ne može biti v.d. ravnatelj jer nije zaposlenik'

Prije svega mislim da je pristojno tako postupiti obzirom da to nije Upravno vijeće koje je meni dalo povjerenje. Danas sam stavio mandat na raspolaganje koji nije ni prihvaćen ni odbijen. Međutim, to ne mijenja moju odluku o odlasku jer smatram da je moja glavna zadaća ispunjena. Ovaj veliki EU projekt koji je deset godina najavljivan kako će početi, prošle godine kad sam preuzeo bolnicu bio je poprilično ugrožen i ponosan sam što smo u samo 10 mjeseci uspjeli potpisati sve ugovore. Prije mjesec dana je gradnja centra krenula i po provedbenim tijelima više nije ugrožen.

2. Zašto je bio ugrožen? Gospodin Nogalo upravo govori da je bio ugrožen s vašim dolaskom.

Upravo se čita

Image
Sunce malo

Dirljiv video Edine nećakinje koja ide na kemoterapiju: 'Kad odrastem želim biti liječnica'

Držim se samo službenih podataka. Prema njima trebali smo prilično ubrzati procese kako projekt ne bi došao u pitanje.

3. Nećete se javiti na novi natječaj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neću.

4. Nakon uhićenja Ane Stavljenić Rukavina vas prati glas da ste postali ravnatelj na namještenom natječaju zbog čijeg je namještanja ona i uhićena? 

Ono što ja čitam iz medija, vidim da se radilo o nekakva dva natječaja, za prvi nisam ni znao što se događa u bolnici Srebrnjak, ja sam se javio na drugi natječaj prvenstveno zbog svojih referenci, što se vidi iz životopisa, a što se tko s kime dogovarao nije moja stvar.

5. Kakve su vaše reference? Dr. Nogalo kaže da je neviđeno da tako mlad specijalizant sa 32 godine postane ravnatelj bolnice, to za naše prilike doista i jest neobično?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kao što vidite, ja već godinu dana radim i pokušavam se ne ostvrtati na divljačke napade u medijima koji uglavnom paušalno karakteriziraju situaciju. Ako pričamo o godinama mislim da je to deklasirano jer samo danas imamo u Europi dva premijera mojih godina, a ako pričamo o znanstvenim referencama javio sam se jer zadnjih deset godina radim sve u području translacijske medicine, imam više od 30 radova koji su citirani više od 600 puta, sve je to dostupno u bazama podataka. Da nema svih ovih silnih upita ne bih uopće pričao o sebi jer mislim da to nije način.

6. Kakvo je stanje ovog projekta translacijske medicine, što je zapravo translacijska medicina?

Translacija je proces otkrića lijekova. Jedini put je to Hrvatska napravila kad je bio Sumamed i trenutno je ajmo reći dio mog doktorata u kliničkoj studiji koja je u fazi tri u Beču. Osim toga nemam saznanja da je neki lijek u procesu otkrivanja u Hrvatskoj.

7. Nogalo kaže da je to baš projekt njega i njegovog tima. Je li to točno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dakle, što se tiče vlasništva trudim se ne obazirati na ništa jer bi se u pristojnom, intelektualnom, znanstvenom okružju svi trebalis vjesni bit da je to vlasništvo bolnice Srebrnjak koja omogućuje svima nama rad. Tri godine je profesor MErčep radio u bolnici i postoji bezbroj dokaza da je on autor projekta. MEđutim on o tome ne govori i viče jer je jedino bitno da projekt uspije.

8. Kakvo ste vi stanje zatekli, jeste li vi poslali ovu kaznenu prijavu koja Nogala i njegove suradnike dr. Mirjanu Turkalj i dr. Marijana Plaveca tereti za ovu nepripadajuću korist od pola milijuna kuna?  

Kaznena se primarno tiče nekih pripravnosti, poprilično velik iznos o pola milijarde kuna na koji se nikad nije dolazilo. Vjerujem da će institucije odraditi svoj posao. Ovdje je najbitniji nalaz državne revizije i Ministarstva financija o isplati preko milijun kuna iz kliničkih studija koja bolnica pošto je bila u gubitku nije smjela nikada isplatiti, upravo ljudima koje ste naveli.

RTL Direkt/ 19.7.2021. u 22:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba