Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GOMILA NEJASNOĆA

Duševni bolesnici pod posebnom paskom policije, liječnici: 'Traže nas da budemo doušnici'

Zbog pojave radikalizacije osoba s duševnim smetnjama u svim zemljama Europe, hrvatska policija traži dodatnu suradnju s liječnicima

Image

Liječnik, policija, nasilje, kazne

Foto: RTL Danas
Hina/ 24.8.2019. u 10:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nejasnoće oko podataka pacijenata koje liječnici moraju slati policiji kad je riječ o promjenama zdravstvenog stanja nisu riješene, a već se gomilaju nove. Najnoviji zahtjev policije za suradnju u prevenciji i suzbijanju terorizma koji su dobili sredinom kolovoza, liječnici nisu dobro primili, a neki kažu da ga doživljavaju kao "doušničko vrbovanje protiv pacijenata" te upozoravaju na mogućnost zloupotrebe.

Ravnateljstvo Doma zdravlja u Osijeku je 9. kolovoza dobilo dopis od policije, piše Večernji list. Analizom evidentiranih sigurnosnih rizika "utvrđena je pojava radikalizacije osoba s duševnim smetnjama u RH. Taj je fenomen prisutan u svim državama Europe i ukazuje na potrebu preventivnog djelovanja i pravovremenog  otkrivanja takvih sigurnosnih događaja jer utvrđen je značajan postotak osoba s duševnim smetnjama koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija", stoji u dopisu.

"Slijedom navedenog, molimo vas da o sadržaju ovog dopisa obavijestite sve liječnike obiteljske medicine na području Osijeka kao i liječnike koji rade u ustanovama za osobe s duševnim smetnjama na području grada Osijeka...Također, pri upoznavanju sa sadržajem ovog dopisa liječnicima je potrebno skrenuti pozornost da u slučaju utvrđivanja opisanog indikatora ponašanja kod osoba o istome treba žurno izvijestiti PU osječko-baranjsku radi daljnjeg pravovremenog postupanja", piše, među ostalim, u dopisu policije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić suzdržao se od komentiranja kazavši da će taj dopis prvo dati pravnoj službi na analizu, da će oni konzultirati i psihijatre pa će tek onda on donijeti stav, piše Večernji list i dodaje da je i od MUP-a zatraženo pojašnjenje, ali da su dobili odgovor da zbog kratkoće roka nisu mogli jučer odgovoriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 24.8.2019. u 10:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROMJENA VREMENA

Što se to sprema? Nevrijeme prijeti Hrvatskoj, izdano upozorenje meteoalarma: 'Zaštitite sebe i imovinu'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba