svečana sjednica / 'Dva brda' opet drmaju političku scenu! SDP-ovci bojkotiraju sjednicu za dan grada: 'Pozvali Plenkovića, a Milanovića nisu'

Image
Foto: RTL

U priopćenju su naveli kako ta odluka nije vođena 'demokratskim načelima nego partikularnim interesima jedne političke opcije, odnosno stranke'

2.12.2021.
16:43
RTL
VOYO logo

Klub vijećnika SDP-a u osječkom Gradskom vijeću izvijestio je u četvrtak da njegovi vijećnici neće sudjelovati na popodnevnoj svečanoj sjednici u povodu dana grada, 2. prosinca,  jer su na sjednicu pozvani predsjednici Vlade i Sabora, ali ne i predsjednik Republike Hrvatske. 

U priopćenju za javnost iz SDP-a pojašnjavanju kako su se na ovaj potez odlučili jer su obaviješteni da su su na svečanu sjednicu pozvani predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ali ne i predsjednik RH Zoran Milanović te da stoga neće sudjelovati i davati legitimitet "nečemu što očito nije vođeno demokratskim načelima nego partikularnim interesima jedne političke opcije, odnosno stranke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo doći do drugog zaključka nego da je presudan faktor u nepozivanju Predsjednika RH na svečanu sjednicu Gradskog vijeća taj što Predsjednik RH ne dolazi iz kruga one političke opcije kojoj pripadaju predsjednik Vlade i predsjednik Sabora. Ovakvim postupkom neuvažavanja predsjednika Republike proslava dana grada Osijeka stavlja se u funkciju jedne političke stranke ili opcije, što smatramo neprihvatljivim", navode u SDP-u.

Ističu kako Dan grada Osijeka pripada svim građankama i građanima Osijeka i "ne smije biti podređen interesima jedne političke strukture" te da je predsjednik RH  "institucija koju smo svi dužni poštivati bez obzira tko tu funkciju obavlja i bez obzira na političke preferencije nositelja vlasti u Osijeku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako su pozivi za svečanu sjednicu upućeni predsjednicima Vlade i Sabora te drugim dostojanstvenicima apsolutno je neprihvatljivo da isti poziv nije upućen i predsjedniku Republike što je uvijek bila praksa bez obzira tko u određenom trenutku obnašao tu funkciju. Stava smo kako bi nazočnost Predsjednika RH samo pridonijela ovom svečanom danu te da je stavljanje nečijeg stranačkog interesa ispred elementarne demokratske kulture neprihvatljivo", navodi u priopćenju predsjednik kluba vijećnika SDP-a Milan Blagojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo