Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
protupožarne namjenske snage

Dva Canadaira gase požar na Paklinskim otocima: Požar koji je zahvatio Palmižanu došao blizu kuća

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su sudjelovale u gašenju 53 požara

Image
Foto: HRZ / M. Karačić
Hina/Vijesti.hr/ 26.8.2018. u 18:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u nedjelju, 26. kolovoza 2018., u gašenje požara na području Palmižana-Paklinski otoci u hvarskom arhipelagu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva obrane (MORH).

Na jučerašnjem požarištu Dicmo gdje su djelovala dva Canadaira i dva Airtractora ostvareno je oko 11 sati naleta te izbačeno oko 190 tona vode. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su, zaključno s jučerašnjim danom, sudjelovale u gašenju 53 požara (po 17 u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Šibensko-kninskoj te po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 50 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 6.500 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta. Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša od 11. do 12. kolovoza  sa ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Požar koji je ranije buknuo na Palmižani gasilo je  40 vatrogasaca i dva kanadera, a vatra je došla na 100 metara od kuća, saznaje Slobodna Dalmacija od Nikole Škare, zapovjednika DVD Hvar i prvog čovjeka protupožarne zaštite otoka.

>> Zbog udara munje zapalila se borova šuma kod Palmižane: Vatrogasci imali posla i u Splitu

Upravo se čita

Image
rekonstrukcija krvavog pokolja

Dok je sijao smrt po Cetinju, obavio je čak tri telefonska poziva. Koga je sve zvao masovni ubojica?

"To se jako brzo rasplamsalo, ali se kanader nije mogao dignuti zbog vjetra. Strašno brzo se plamen širio od Marine prema restoranu Baccus. Mještani su također sudjelovali u gašenju, a požar se približavao kućama. Palo je nešto malo kiše, ali je brzo prestala tako da nije ugasila plamen. Mislim da je vatrogascima bio problem jer im crijeva za vodu nisu mogla doći do mora" ispričala je jedna mještanka.

Hina/Vijesti.hr/ 26.8.2018. u 18:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mogao je dobiti državljanstvo?

Zarobljeni Hrvat u Ukrajini: 'Rekli su da kopamo rovove. Dobio sam ponudu da ostanem - ako idem na vojni rok'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba