DRUGA GODIŠNJICA POTRESA / Dvije godine nakon potresa država nije obnovila niti jednu jedinu kuću...

U 6 sati i 24 minute, prije dvije godine, šire zagrebačko područje, pogodio je snažan potres magnitude 5,5 prema Richteru

21.3.2022.
21:00
VOYO logo

Sutra su dvije godine od razornog zagrebačkog potresa. Podsjetnici na to kobno jutro i dalje su vidljivi po cijelom gradu, a država se s obnovom nije proslavila.

Prvo je problem bio u neprovedivom zakonu, ali ni s novim nema velikog pomaka na terenu.

U 6 sati i 24 minute, prije dvije godine, šire zagrebačko područje i Krapinsko-zagorsku županiju, pogodio je snažan potres magnitude 5,5 prema Richteru. Epicentar je bio kod Markuševca, uslijedili su i brojni naknadni potresi. U glavnom potresu preminula je 15-godišnja djevojčica, a ozlijeđeno je 27 osoba.

Image
ZAGREB NA ČEKANJU /

Bili smo s njima na dan zagrebačkog potresa, posjetili smo ih uoči godišnjice: 'Dajte da ju porušiju da je ne gledam tu'

Image
ZAGREB NA ČEKANJU /

Bili smo s njima na dan zagrebačkog potresa, posjetili smo ih uoči godišnjice: 'Dajte da ju porušiju da je ne gledam tu'

Centar Zagreba te nedjelje rano ujutro izgledao je jezivo. Ilicom se od otpalih fasada i cigli, jedva moglo hodati. Oštećene su i srušene brojne stambene zgrade, uništeni domovi, crkve, bolnice, automobili... Majke iz rodilišta u Petrovoj bolnici tog hladnog jutra grijale su svoje tek rođene bebe. Svi se sjećamo i kako su malene Palčiće spašavali Bad Blue Boysi.

Za Zagreb je stiglo gotovo 6 i pol tisuća zahtjeva za obnovu, rušenje, gradnju zamjenske kuće ili dodjelu novčane pomoći. Od toga je država donijela nešto manje od 2 700 odluka. Mjeru privremenog smještaja i dalje koriste 1 573 osobe, za što je do sada utrošeno više od 38 milijuna kuna.

Potres je izazvao niz oštećenja i na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini Zagreba; među ostalim s visine od 92 metra odlomio se vrh južnog tornja Zagrebačke katedrale. Oštećen je i sjeverni toranj koji je nešto manje od mjesec dana nakon potresa skinut kontroliranom eksplozijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvajanje je počelo nekoliko minuta kasnije kada su dronovi provjerili da je detonacijom napravljen pravilan rez kako bi se dio sjevernog tornja mogao spustiti u komadu. Nakon pola sata toranj visok 13 i pol metara i težak 30 tona sigurno je spušten na tlo.

Sanacija dimnjaka, zabatnih zidova, stubišta... na 1700 zgrada na području Zagreba i okolice koštala je gotovo 88 milijuna kuna. A Fond za obnovu do sada je uklonio 22 obiteljske kuće i počeo pripremu i provedbu na 598 lokacija.

Tek ovoga vikenda počelo je rušenje simbola potresa i rugla u centru glavnog grada - teško oštećena zgrada na uglu Petrinjske i Đorđićeve postala je prašina. A što je s konkretnom obnovom? Dvije godine nakon potresa država nije obnovila niti jednu jedinu kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo