Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ide i blokada jakuševca?

Eko udruge optužuju: 'Čistoća dovozi biootpad na Jakuševac. Rade to van radnog vremena, noću od 4.45 sati...'...

Nakon konferencije za novinare, podnijeli su prijavu Državnom inspektoratu, kažu da imaju i snimke dronom koje to dokazuju. Ako nitko ne reagira, najavljuju akcije

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zagrebački biootpad u tajnosti se i izvan radnog vremena dovozi i odlaže na Jakuševcu, iznijeli su danas ozbiljne optužbe Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada te Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac. Tvrde, za to imaju dokaze, video materijale snimljene dronom i fotografije koje dokazuju da se otpad dovozi nakon radnog vremena zagrebačke "Čistoće" i to nakon 15 sati poslijepodne pa sve do 21 sat, kao i rano ujutro prije službenog radnog vremena, već od 4.45 sati ili oko 5 sati ujutro. Posljedica? Stanovnici Jakuševca i okolnih naselja guše se u smradu uslijed nesnosnih vrućina.

Danas su pozvali novinare ispred središta Državnog inspektorata u Zagrebu i najavili kako će za sve podnijeti prijave te pozvati nadležne institucije da djeluju.

"Inicijativa Jakuševac već dulje vrijeme upozoravamo na nezakonite radnje u gospodarenju otpada na Jakuševcu. Današnja prijava su dokazane činjenice da gradska 'Čistoća', suprotno Zakonu o gospodarenju otpada u RH, čini cijeli niz prekršaja i manipulira te otpad iz smeđih spremnika skuplja i dovozi na Jakuševac. Manipuliranjem dokumentacije mijenja se i ključni broj i on se (biootpad) pretvara u miješani otpad te odlaže na Jakuševac, umjesto da se odlaže na kompostane", optužio je na konferenciji Pavlović.

Nastavio je konstatacijom da se to radi zato što su gradski kapaciteti pretrpani, a da se time narušava kvaliteta života i ugrožava zdravlje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
GOVORILI I O VRTIĆIMA

Zagreb raspisuje dva natječaja za gradsku upravu. 'Otpad? Razmišlja se o mjerama za građane, stimulansima'

Image
GOVORILI I O VRTIĆIMA

Zagreb raspisuje dva natječaja za gradsku upravu. 'Otpad? Razmišlja se o mjerama za građane, stimulansima'

"Čini se i financijska ušteda jer se taj otpad ne predaje privatnim oporabiteljima, nego (ide op.a) direktno na brdo Jakuševac", rekao je Pavlović. Dodao je da se smrad širi i preko Save, da svakodnevno primaju sve više prijava, da ih ima i s Pešćenice, Žitnjaka, da ljudi ne mogu otvoriti prozore od smrada. "Građani su svakodnevni svjedoci, došlo je do raspada sistema u 'Čistoći'… Zato predajemo još jednu prijavu na Državni inspektorat i tražimo da sve nadležne institucije, uključujući i Vladu, uključe u trenutačno rješavanje problema", rekao je Pavlović.

Na pitanje, imaju li dokaze da smeđa kanta završava na Jakuševcu mimo propisa, odgovorio je da imaju.

Upravo se čita

Image
NA JUGU ZEMLJE

Dva zrakoplova MiG-21 presrela civilni avion koji je ušao u hrvatski zračni prostor

"Snimali smo s dronom, pratili cijeli proces i to će biti dokaz uz prijavu Državnom inspektoratu. Ima cijeli niz nepravilnosti, čak elemenata kaznenog djela, ima tu posla za DORH i USKOK. Tražimo trenutni raskid ugovora s Davorom Vić (direktor 'Čistoće op.a) jer se od njegova dolaska, zbog nesavjesnog i protuzakonitog poslovanja, nastupio kaos u poslovanju. Otpad nije naslijedio, to je praksa koja je krenula od ove godine, njegovim dolaskom. Otkud mu nalog da se to tako provodi, ne znam... ali imamo više potvrda da se to tako radi", rekao je Pavlović.

Na pitanje RTL.hr-a gdje se ranije odlagao biootpad, Ratko Bedeković kaže da ga je preuzimala privatna tvrtka, koja je prema njihovim saznanjima imala bioelektranu u Križevcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Prema našim saznanjima, tvrtka je izgubila koncesiju. Ali čitavo prošlo ljeto stanovnici su osjećali nesnosan smrad, ne samo Jakuševca, jer se smrad ne zaustavlja s granicama mjesnog odbora. Sada, kada su tako rano krenule ovakve vrućine, više ne znamo kome da se obratimo da se riješimo problem. Grad Zagreb sustavno krši naša temeljna ljudska prava, to što Tomašević i gradska uprava žele prišparat tako što biootpad dovoze na odlagalište, a nemaju razvijenu infrastrukturu, nauštrb nas stanovnika Jakuševca, više ne možemo tolerirati", rekao je Bedeković.

'Stavite si kantu pod prozor'

Nastavio je da se problem može shvatiti kad se kante s biootpadom stave pod prozor. "Kod nas dnevno na kompostanu dolazi 70 tona biootpada. Prođite gradom kraj biootpada, želudac će vam se okrenuti, možete misliti kakav smrad proizvodi 70 tona biootpada. To se dovozi popodne već poslije kraja radnog vremena ('Čistoće' op.a), istresa se da bi se ujutro u ranim jutarnjim satima od 4.45 ujutro do 5.10 ponovno radi. Pratili smo i s tehničkim pomagalima. Redovno radno vrijeme odlagališta je od 6 sati (jutro op.a). Zašto se to radi u ranim jutarnjim satima? Bageri i kamioni proizvode onaj grozni pištajući zvuk, zadnjih 10 dana buđenje je u 4.45, a zvuk je toliko prodoran da se vjerojatno već do Dugava čuje", nastavio je Bedeković.

Pozvao je gradonačelnika Tomaševića da podnese ostavku ako nije u stanju riješiti problem. Ponovio je da su smrad prijavljivali i stanovnici udaljenijih kvartova, čak u Borovju, na Savici, sve do Avenue Mall-a.
"Zagreb se nalazi u opasnoj situaciji jer na odlagalištu ima mjesta za oko tri godine. Kada se popuni postojeća ploha, pitam gdje će Zagreb sa svojim otpadom?", pitao je Bedeković.

Ako nitko ne odreagira na njihovu prijavu, najavio je da je moguća i blokada Jakuševca. "Uskoro će biti deseta obljetnica blokade Jakuševca, tada Zagreb nije imao tri dana odvoza i bio je paraliziran. Zamislite blokadu od pet dana po ovim vrućinama. Dat ćemo razuman rok, za desetak dana ćemo pitati jesu li pokrenuli makar razumne mjere. A onda ćemo razgovarati sa stanovnicima, pozvati i one u okolnim mjestima, pa nek se uključe", najavio je Bedeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
još jedan opoziv

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina jer sadrži hepatitis E virus

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču