O NEREDIMA, NAVIJAČIMA.... / EKSKLUZIVNO Predsjednik HNS-a Kustić za RTL: 'Navijačima treba dati podršku, huligane odvojiti i osuditi!'

Kustić je nakon sastanka klubova i policije kazao da će ići u smjeru da se neredi više ne dogode

27.5.2022.
18:49
VOYO logo

Zbog nedavnih nereda na autocesti A1, kod odmorišta Desinec, čiji je epilog deseci ozlijeđenih i navijača i policajca, četvorica propucanih. Torcidaša i više od 40-ero iza rešetaka - Hrvatski je nogometni savez pozvao predstavnike oba nogometna kluba, ali i Ravnateljstva policije na sastanak.

Cilj je izbjeći ponavljanje ovakvog scenarija. Incident se smatra najgorim sukobom policije i navijača od samostalnosti Hrvatske. A RTL-ov Andrija Jarak o zaključcima sastanka ekskluzivno je razgovarao sa šefom Nogometnog saveza Marijanom Kustićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustić je kazao da ga veseli u kojem je smjeru razgovor išao.

"Svi zajedno smo se usuglasili oko nekih stvari jednoglasno što moramo u budućnosti raditi. Ono što je jako bitno da smo se dogovorili da svi moramo poštivati propise koji postoje glede protokola, da će Savez i Ravnateljstvo policije potpisati sporazum gdje će se prije utakmica visokog rizika održavati operativni sastanci prije da bi se protokol poštivao i definitivno klubovi imaju obavezu komunikacije s navijačima. Također, navijačima uputiti dopis ili u sastanak uključiti navijače da izraze mišljenje glede nekih stvari što misle da bi se trebalo popraviti. Svi zajedno moramo napraviti sve da bi se sigurnost navijača, to nam je interes, da se dovede na najvišu razinu", kazao je Kustić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
42 PRIVEDENA /

Dio Torcidaša premješten iz Remetinca. Zbog prenapučenosti poslani u Bjelovar i Gospić

Image
42 PRIVEDENA /

Dio Torcidaša premješten iz Remetinca. Zbog prenapučenosti poslani u Bjelovar i Gospić

Na pitanje znači li to da će se podijeliti dužnost i obaveze između Saveza, policije i organizatora, Kustić je odgovorio potvrdno.

"Svi smo se usuglasili oko toga. Propise svi moramo poštivati, za sve su isti, protokol se zna. Neke stvari ćemo doraditi u skorašnje vrijeme i definitivno me veseli da smo bili jednoglasni i dogovorili se oko tih stvari", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Potrebni su razgovori i dogovori'

Komentirajući deklarativnu osudu klubova zbog sukoba kod odmorišta Desinec, Kustić je kazao da je HNS u priopćenju poručio da imaju nultu stopu tolerancije na nasilje, da su osudili sukob te da treba napraviti sve kako se to više ne bi dogodilo.

"Tu je potrebna komunikacija, razgovori i dogovori. Vjerujem nakon današnjeg sastanka da će tako biti u budućnosti. Mislim da svatko mora preuzeti odgovornost sa svoje razine, kako Savez tako i klubovi. Svatko očekuje da se očituje na neke stvari i kaže mišljenje o tome", kazao je Kustić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i treba li se HNS kvalitetnije uključiti u Hrvatsku nogometnu ligu.

"Svi moramo sa svoje razine preuzeti obavezu što se od nas očekuje, moramo biti odgovorni prema navijačima. Znamo da se nogomet igra, da nije to to, vidjeli smo kad je bio COVID kad nema navijača kako je to i kad su navijači. Moramo napraviti sve da sigurnost bude na najviše nivo da se ovo više nikad ne dogodi, niti na stadionu da se dogode slične stvari. S razgovorima i komunikacijom, nekim malim promjenama u propisima mislim da to zajedno možemo napraviti", kazao je Kustić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustić je komentirao i smatra li da politika, koja je obećavala riješiti stanje u hrvatskom nogometu, kalkulira kada su u pitanju huligani i neredi.

"Moramo odvojiti huligane i navijače. Jučer je bila utakmica, prekrasna atmosfera u Splitu. U jednom trenutku je bačeno nekoliko baklji sa sjeverne tribine prema tartan stazi i terenu. Čuli ste zvižduke istočne i zapadne tribine koji osuđuju takvo nešto. Vidjeli ste baklje koje su došle u ložu i naravno ugrozile sigurnost ljudi koji su sjedili tamo. Treba odvojiti one koji su bacili to od navijača, ne možemo osuđivati cjelokupnu Torcidu i Armadu. To su navijači kojima treba dati podršku, ali treba odvojiti i osuditi one koji rade što rade", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Samo treba poštivati zakone'

Kustić je kazao da imamo dobre zakone koje treba provoditi.

"Neću govoriti o krivcima, ali definitivno zakoni su napravljeni, sudstvo treba raditi svoj dio posla, samo trebamo poštivati zakone koji su napravljeni i neće biti problema", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustiću je postavljeno pitanje i očekuje li da će se smiriti tenzije i da se Desinec više neće ponoviti.

"Vjerujem da hoće, sastanak je bio dobar, konstruktivan, svi smo osudili to što se desilo i naravno da moramo napraviti sve. Ići ćemo u smjeru da se ovakve stvari više neće događati. Moramo svi raditi na tome da se tenzije spusti i raditi u interesu nogometa", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustić je komentirao i može li HNS prekopirati rješenja nekih zemalja po pitanju sukoba navijača.

"I danas smo se dogovorili oko nekih stvari koje treba napraviti u Pravilniku. Već sad imamo i postojeći doraditi uz ove neke stvari u dogovoru s klubovima i navijačima. Vjerujem da ćemo ići u dobrom smjeru. Optimizam daje današnji sastanka i moram reći da je ovo prvi sastanak u ovom sastavu da smo napravili nakon desetak godina", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoćemo li dočekati da Torcida dođe u Zagreb, a Bad Blue Boysi u Split bez pratnje policije, Kustić je kazao: "Daj Bože da se to desi, ali trebamo puno toga napraviti da dođemo u tu situaciju."

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo