NASTOJE IH SPASITI U PULI / Eksluzivne snimke uginulih periski: 'Ovo je skup sport. Samo na hranu potrošimo oko 1000 eura mjesečno'

U podmorja Brijuna vidljivi su razmjeri katastrofe. Pomor periski unatoč svim naporima znanstvenika je nezaustavljiv

17.6.2020.
19:30
VOYO logo

Totalni pomor zaštićenih periski zahvatio je i arhipelag Nacionalnog parka Brijuni, a RTL donosi eksluzivne snimke znanstvenika s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu koje pokazuju prave razmjere katastrofe.

Velika stopa mortaliteta širi se Mediteranom već četiri godine, sve su rijeđa područja gdje uopće periski još ima pa znanstvenici i znanstvenice apeliraju da je vremena za spas vrste sve manje.

Više pogledajte u prilogu Zorane Čičak Kulić.

Među onima koji periske nastoje spasiti je i voditeljica stručne službe privatnoga Akvarija Pula Aleksandra Bel Dajković, koja je u razgovoru za RTL Danas kazala da su im ''prve periske stigle u listopadu i da se zna za njih da su negativne na nalazima''.

''Volimo ono što radimo i želimo dati naš doprinos, a u priču smo krenuli i ne znajući što nas sve čeka pa apeliramo za pomoć znanstvenika jer želimo mrijestiti periske i svako saznanje kako bi se to moglo bolje odraditi, dragocjena nam je informacija'', istaknula je Bel Dajković te upozorila: ''Ovo je skup sport – samo za hranjenje oko 1.000 eura mjesečno utrošimo bez računa rada radnika i svih instrumenata i stvari koje još moramo obaviti. Država bi se mogla više aktivirati, a neke privatne tvrtke su se uključile i nastoje pomoći''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo