poštuju li najmodavci zakon? / Energetski certifikati od sada obvezni i za stanove i apartmane koji se iznajmljuju

Vlasnik ste apartmana ili iznajmljujete stan? Od Nove godine, uz one koji su na prodaju, energetski certifikat obvezan je i za stanove i apartmane koji se iznajmljuju

3.1.2016.
19:03
VOYO logo

Od istoka pa do zapada stan u Zagrebu s energetskim certifikatom je kao zgoditak na lutriji. Prvim danom Nove godine obvezan je za sve nekretnine koje se iznajmljuju.

"Sve nekretnine koje su veće od 50 kvadrata trebaju imati energetski certifikat, što znači da stanovi koji su i 20 kvadrata u objektu koji je veći od 50 kvadrata trebaju imati energetski certifikat. Oko toga ima dosta zabuna", objasnio je stručnjak za tržište nekretnina Boro Vujović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u oglasniku treba biti jasno označen energetski razred nekretnine koja se daje u najam.

"Što se cijena tiče, one su tržišna kategorija. To je stvar dogovora onoga tko naručuje certifikat i onoga tko će ga izraditi, odnosno ovlaštene osobe", izjavila je Nada Marđetko-Škoro, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u graditeljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene se kreću od 500, pa sve 3500 kuna, a certifikat vrijedi 10 godina. Teško je doći do konačnog broja iznajmljiviča koji certifakat nemaju jer se mnogi stanovi iznajmljuju na crno, a podstanare se ne prijavljuje. 

I pred vlasnicima apartmana puno je posla. Pribavljanje certifikata za nekoliko apartmana će ih koštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se ne treba zaletiti, jer evo gledam redovne cijene su 1000 kuna, pa na internetu daju 50 posto. Treba malo prokopati, malo pogledati, pa mislim da neće izaći tako skupo kako je izgledalo na prvi mah", rekao je iznajmljivač apartmana Ante Glavaš.

Za one koji ih nemaju stižu i kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sankcije se kreću od 5 do 10 tisuća kuna ako se radi o fizičkoj osobi koja je vlasnik, odnosno od 15 do 30 tisuća kuna ako je pravna osoba vlasnik koja je obveznik imanja energetskog certifikata", objasnila je Marđetko-Škoro.

Zato prije iznajmljivanja dobro je odvagnuti: certifikat ili kazna jer inspekcija je već krenula i bit će aktivna cijelu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo