Branko Kolarić / Epidemiolog koji se nije plašio kritizirati Vladine anti-COVID mjere, postao novi ravnatelj NZJZ-a 'Andrija Štampar'

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

'Pušteno je prokužavanje omikronom', konstatirao je krajem siječnja, 'Mislim da je to učinjeno svjesno, jer znanstvenici su Vladi iznosili brojna upozorenja'

29.3.2022.
16:55
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Epidemiolog Branko Kolarić (48) izabran je u utorak na dužnost ravnatelja zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", a nakon izbora najavio je borbu za bolju skrb za starije sugrađane, kao i fokus na prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti.

"Pandemija i izbjeglička kriza ne smiju prekriti suzbijanje kroničnih nezaraznih blesti. Fokus će mi biti na programima ranog otkrivanja i prevencije raka, na mentalnom zdravlju u zajednici i poboljšanju skrbi za starije sugrađane", izjavio je Klarić nakon izbora Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravno vijeće "Štampara" izabralo je Kolarića između četvero kandidata. Protukandidatkinje su mu bile farmakologinja Sonja Ermakora, epidemiologinja HV-a Davorka Perić i dosadašnja v.d. ravnateljica Sandra Šikić, koja je vodila Zavod nakon odlaska u mirovinu dugogodišnjeg ravnatelja Zvonimira Šostara

Kolarić je redoviti profesor epidemiologije na riječkom Medicinskom fakultetu i član Vladinog Znanstvenog savjeta o epidemiološkim mjerama i cjepivu protiv COVID-a 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrvatska plaća 'danak u krvi' /

RH i službeno 2. na svijetu po umiranju od korone! Kolarić kaže: 'Svjesno se pustilo prokužavanje stanovništva virusom'

Image
Hrvatska plaća 'danak u krvi' /

RH i službeno 2. na svijetu po umiranju od korone! Kolarić kaže: 'Svjesno se pustilo prokužavanje stanovništva virusom'

Tijekom pandemije COVID-a, on je u niz navrata kritizirao manjkave, nedosljedne ili čak i nelogične odluke vlasti Republike Hrvatske, često i na platformama RTL-a, tako i na našem portalu. 

Krajem siječnja je Kolarić, primjerice, progovorio o tome da se iz Vlade često hvale da Hrvatska ima najliberalnije epidemiološke mjere u Europi, te je primijetio da je naša zemlja to platila ogromnim brojem umrlih od COVID-a u odnosu na broj stanovnika, jednim među najvećim relativnim brojem žrtava i na kontinentu i u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlagao je, zbog omikrona, da se školarcima produlje praznici, ali ga se, nažalost, nije slušalo. U siječnju je za naš portal kazao:

"Pojedini znanstvenici, ugledni stručnjaci iz Hrvatske koje osobno poznajem, pisali su o opasnosti od ovoga puno ranije i upozoravali da ćemo trpjeti veliku štetu. Sada je već i prekasno za uvođenje mjera, pušteno je prokužavanje omikronom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to učinjeno svjesno, jer na Znanstvenom savjetu iznosila su se brojna upozorenja što nam prijeti. Vidjeli smo da su i SAD i Velika Britanija, zatim zemlje sa 80 posto cijepljenih, provodile ozbiljnije mjere nego što su na snazi bile kod nas koji imamo tek oko 60 posto cijepljenih", kazao je.

Kolarić sada, kao potpredsjednik gradskog SDP-a, najavljuje suradnju s lokalnom upravom na nizu projekata za poboljšanje zdravlja građana. Ističe da je čitavu karijeru radio u zavodima za javno zdravstvo, a na mjesto ravnatelja dolazi s dužnosti voditelja Službe za javnozdravstvenu gerontologiju u "Štamparu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je apliciranje na programe EU-ovih fondova za očuvanje mentalnog zdravlja, kako bi Zagrepčani u svojim četvrtima imali dostupnu tu vrstu zdravstvene zaštite. Kolarić je i voditelj referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih pa ističe da će mu zaštita zdravlja starijih i dalje biti jedan od prioriteta.

"Preko 20 posto Zagrepčana starije je od 65 godina. Predlagat ćemo razne ideje kako bismo im omogućili da što duže i bolje žive kod svojih kuća", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo