izvanredni summit o izbjegličkoj krizi / EU kritizira Hrvatsku i Grčku da ne mogu ovako prebacivati izbjeglice, Milanović odgovara: 'Kad je požar - ne paziš na prometne znakove!'

Političari iz zemalja srednje Europe i Balkana sudjeluju na izvanrednom summitu o izbjegličkoj krizi usred strahova da bi zbog sve hladnijeg vremena izbjeglice mogle i umirati na balkanskoj ruti. Na sastanku u Bruxellesu raspravlja se o nacrtu izjave koja poziva balkanske države da prestanu slati izbjeglice susjedima bez prethodnog međusobnog dogovora

25.10.2015.
19:37
VOYO logo

Više od 250 tisuća izbjeglica prošlo je balkanskom rutom od sredine rujna i Europsku uniju suočilo s najvećom krizom u njenoj povijesti. Uoči početka sastanka lidera zemlja koje su na toj ruti, premijer Slovenije dramatično upozorava.

Image
očekivanja od sastanka u bruxellesu /

Milanović ne želi usvajanje neprovedivih zaključaka oko migranata, Cerar: 'EU će se bez plana raspasti'

Image
očekivanja od sastanka u bruxellesu /

Milanović ne želi usvajanje neprovedivih zaključaka oko migranata, Cerar: 'EU će se bez plana raspasti'

"Ako se na terenu za nekoliko dana ili tjedana ne počne provoditi hitan akcijski plan - vjerujem da će se Europska unija početi raspadati", izjavio je Miro Cerar, premijer Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka kancelarka koja zbog migrantske politike trpi kritike u vlastitoj zemlji i stranci, svojevrsna je pokroviteljica sastanka.

"Izvanredna vremena traže izvanredne mjere. Ovo je sastanak s jednim ciljem - da pomognemo ljudima koji tumaraju, i djelom žive u nepodnošljivim uvjetima, i da bolje koordiniramo procedure", poručuje Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te procedure za jedne znače - žicu na granici.

"Zašto sam ovdje, to je dobro pitanje jer Mađarska više nije na ruti, mi smo ovdje samo promatrači. Nadam se da ćemo ovog popodneva okončati politiku otvorenih granica koja je potpuno protiv Schengenskih pravila", kazao je Viktor Orban, premijer Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za druge znače rješavanje problema na izvoru.

"Do danas nije bilo moguće naći rješenja jer ogroman broj država vodi politiku - ne u mom dvorištu! Ako se ne dogovorimo sa zemljom koja je ulaz - nećemo naći rješenje", izjavio je Alexis Tsipras, premijer Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP

(Foto: AP)

To je Turska koje na summitu nema. Kako Europska unija nema pravog rješanja, iskre frcaju među državama na balkanskoj ruti. Novi sukob eskalira između Slovenije i Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo pomoć policijskih snaga iz drugih država europske unije, pomoć u opremi i financijsku pomoć. I poboljšanje komunikacije sa susjednim državama koje dosada nije bilo, ne našom krivnjom", dodaje Cerar.

"Mi ne krivimo Sloveniju! To je bez osnova", poručuje hrvatski premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer već u startu odbacuje mogućnost da Hrvatska preuzme nove obveze i postan ehot spot za izbjeglice.

Došao sam raspravljati, ali ne i prihvatiti zaključke koji ne vode nikamo i koji su u konačnici neprovedivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku su posebno neprovedivi zahtjevi koji pretpostavljaju slanje europskog tima za hitne intervencije na hrvatsko slovensku granicu, te poruka da nema prebacivanja izbjeglica iz zemlje u zemlju.

Upravo takva je poruka stigla od europskog povjerenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne tražite individualna rješenja koja nisu primjerena za ovaj problem. Izlaz nije, da tako kažem, nabacivanje ljudima u jednom ili drugom smjeru i stvaranje situacije gdje jedna ili druga država mogu postati kvazi-parking za ogroman broj izbjeglica u regiji", kazao je Johannes Hahn, europski povjerenik za proširenje.

Inzistiranje na Schengenu je, kaže hrvatski premijer, besmisleno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve to skupa nema veze sa Schengenom ni ono što radi Hrvatska ni ono što radi Slovenija - da je po Schengenu nitko od tih ljudi mne bi mogao ući u Slovneiju. Ovo je jedna improvizacija, lagani požar, a kad je požar ne gledaš prometne znakove, naprosto voziš", dodaje premijer.

Domaća oporba poručuje mu: "Gospodin Milanović sada ima šansu ispraviti pogrešnu politiku koju vodi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitava regija čeka odgovor - hoće li sastanak u Bruxellesu doprinjeti rješenju ili dodatno zaoštriti odnose...

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo