proizvodnja preskupa / Farmeri u nezavidnoj situaciji: uvoz potpuno srozao otkupnu cijenu domaćeg mlijeka

Zemlje Europske unije imaju oko tri milijarde litara mlijeka viška, a taj višak putem trgovačkih lanaca sve više završava na domaćim policama

24.2.2016.
22:13
VOYO logo

Ekonomski rat Europe i Rusije prelomio se i na domaćim mljekarima. Zemlje Europske unije imaju oko tri milijarde litara mlijeka viška, a taj višak putem trgovačkih lanaca s dampinškim cijenama sve više završava na domaćim policama i sve više smanjuje otkupnu cijenu mlijeka u Hrvatskoj.

Litra tog jeftinog uvoznog mlijeka u dućanu stoji oko 4 kune. Posljedica je dodatno smanjenje otkupne cijene mlijeka, ali i zatvarnje preostalih 8000 proizvodnih farmi. Kojih je prije 13 godina bilo oko 60-ak tisuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjesečno u prosjeku proizvedemo negdje oko 180 tisuća litara, s najavljenim sniženjem cijena će od 1. veljače biti 23 lipe po litri. Znači, to je neki gubitak novonastalih 42-43 tisuće kuna", tvrdi Branko Kolak, proizvođač mlijeka iz Potnjana.

"Mi u ministarstvu poljoprivrede radimo na tome da poboljšamo stanje u mliječnom sektoru. Na žalost, ova situacija s cijenom nas ne može zadovoljiti, kao ni naše poljoprivredne proizvođače", prokomentirao je savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gošća u studiju RTL Direkta bila je Rašeljka Maras, predsjednica udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka Cro Milk, koja predstavlja domaću mliječnu industriju.

Kako uopće prepoznati mlijeko proizvedeno u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako mlijeko proizvedeno u Hrvatskoj ima nalijepnicu 'Mlijeko hrvatskih farmi', što je nezavisna etiketa Hrvatske poljoprivredne agencije i ona je jedini dokaz da je mlijeko proizvedeno u Hrvatskoj."

Kako je moguća onakva razlika u cijeni između uvoznog i domaćeg mlijeka? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad hrvatska mljekara otkupljuje mlijeko od farmera, plaća ga 2,5 kune po litri, tu naravno morate ubrojiti troškove prerade, isplatu zaposlenika i održavanje, tako da se i ja sama pitam kako je moguće da na policama naših dućana imamo mlijeko koje po akcijskoj cijeni košta 2,99 kuna."

Odakle se mlijeko uvozi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima nekoliko zemalja, no najviše iz Češke, Nizozemske, Njemačke i Austrije, njihovi se proizvodi najčešće nađu na našem tržištu."

Što je onda kod nas problem, zašto nismo konkurentni toj cijeni i tom mlijeku? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša poljoprivredna proizvodnja je dosta skupa, proizvođač na primarnu proizvodnju plaća PDV od 25 posto, dok isti ti proizvođači u Europi imaju PDV od 4 do maksimalnih 10 posto. Njihov farmer dakle, nije toliko zadužen poput našeg, a ako se već i zaduži, plaća kredit po kamati od dva posto, a ne 6,8 ili čak 9 posto koliko plaćaju naši farmeri. Tu je i loša državna organizacija, prvenstveno netransparentno davanje poticaja, uslijed čega su ljudi postali manjkavi s rješenjima i napretkom u poslu."

Koliko ima uvoznog mlijeka na hrvatskim policama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvezenog mlijeka na policama ima nekih 45 posto, što ozbiljno ugrožava radna mjesta u mljekarskoj industriji. Država bi trebala zaustaviti deflaciju cijena, preurediti kodeks ponašanja u cijelom lancu, od farmera do dućana se treba znati kako se tko ponaša, više se treba štetiti domaća proizvodnja, a potrošači bi trebali promijeniti svijest, jer jedino kupnjom domaćeg proizvoda možemo pomoći vlastitom gospodarstvu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo