Priča o najvećim izazovima / Film o životu i djelu Stepinca! Rektor HKS-a za RTL poručio: 'Proglasit će ga svetim'

U dokumentarcu je prikazan i njegov osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH

8.2.2020.
19:08
VOYO logo

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerno se večeras prikazuje novi dokumentarni film: "Stepinac: kardinal i njegova savjest", redateljice Višnje Starešine.

Priča je to o životu Alojzija Stepinca, kako se nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o razlozima neprihvaćanja njegova lika i djela koje ga prati do današnjih dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentarcu je prikazan i njegov osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, a uz intervjue s povjesničarima, prikazuje i osobna svjedočanstava preživjelih i njihovih potomaka koji su sudjelovali u tim spašavanjima.

Rektor za RTL Danas: 'Alojzija Stepinca će proglasiti svetim'

Za RTL Danas o filmu je govorio Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novo je da je gospođa Višnja Starešina ispričala povijesne činjenice i spojila ih s nekoliko životnih priča. Što je za pretke učinio Alojzije Stepinac i Crkva za vrijeme NDH", rekao je Tanjić.

Objasnio je i što misli o tome da su premijer Andrej Plenković i papa Franjo o kanonizaciji Stepinca poručili da je samo potrebno strpljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strpljenje je kršćanska vrlina. To nije pasivno čekanje. Poziv da produbljujemo poznavanje Alojzija Stepinca. Nekako mi se čini i da to osjećamo da je ovo vrijeme dubljeg i intezivnijeg otkrivanja Alojzija Stepinca i njegovog života i djela. Na to strpljenje smo pozvani i neće biti uzaludno", kazao je Tanjić.

Rekao je i kako je on siguran da će Crkva Alojzija Stepinca proglasiti svetim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velik je interes za film. Bit će prikazan i na našem sveučilištu, u Hrvatskoj, ali i u dijaspori", zaključio je rektor.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo