KAD DRŽAVA POSLUJE / Fina uložila 5,8 milijuna kuna u menzu pa je dala u zakup državnoj tvrtki Pleter za 850 eura

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Fina zakupnika nije tražila natječajem, nego je posao direktno dogovoren s tvrtkom Pleter

23.9.2020.
11:16
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je čak 6,5 milijuna kuna država uložila u uređenje jednog od skupljih restorana na tržištu, napokon je poznato i tko je zakupnik restorana na šestom katu Finine zgrade u Ulici grada Vukovara 70 - tvrtka Pleter.

Image
NAPETA SITUACIJA /

Spremaju li se idući mjesec ovrhe za gotovo 200.000 zaduženih Hrvata? Fina se oglasila!

Image
NAPETA SITUACIJA /

Spremaju li se idući mjesec ovrhe za gotovo 200.000 zaduženih Hrvata? Fina se oglasila!

Fina je ugovor o zakupu poslovnog prostora s tvrtkom Pleter sklopila još lani, točnije 21. siječnja, i to šest mjeseci prije nego što je objavljen prvi natječaj za građevinske radove na uređenju šestog kata Finine zgrade što znači da se prostor s intencijom uređivao za državnog zakupnika, piše Jutarnji list, koji je i prije godinu dana pisao o skupom restoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za iznimno skupi poslovni prostor Fina zakupnika nije tražila natječajem, nego je posao direktno dogovoren s tvrtkom Pleter, što im je, tvrde, omogućio zakon: ''Ugovor je sklopljen bez raspisivanja javnog natječaja, budući da su i Zakupodavac i Zakupnik u vlasništvu Republike Hrvatske, a sve sukladno članku 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora''.

Članak na koji se Fina poziva kaže da doista nema potrebe raspisivati javni natječaj kad ga sklapaju međusobno RH i jedinice lokalne samouprave, odnosno pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinice lokalne samouprave, ali isključivo ako je to “u općem, gospodarskom i socijalnom interesu građana''. No, pitanje koje se postavlja jest što bi to točno bio opći interes građana da Fini i Pleteru omogući ovaj lukrativni posao.

Pleter Fini za zakup ovog prostora mjesečno plaća 6.250 kuna, odnosno 850 eura. Iz Fine tvrde kako je u cijenu uračunato da pristup restoranu neće imati građani i građanke, već samo djelatnici i djelatnice Agencije čime će Pleter, ističu, biti ograničen u ostvarivanju prihoda. Inače, tržišne cijene zakupa kreću se između 20 i 30 eura za kvadrat, a na ulici između 30 i 50 eura. U slučaju Pletera, prosječna cijena ispada oko 1,7 eura za kvadrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo