ugaslo industrijsko srce / Gašenje sisačke rafinerije promijenilo život građana, INA tvrdi da je to bio dobar poslovni potez: 'Situacija je teška'

Zbog gašenja rafinerije, život građana se već promijenio u Sisku koji je ovisio o jakoj industriji. Sada je s manje industrije, sve manje i ljudi

7.10.2022.
20:37
VOYO logo

Kupa kao da ne teče Siskom nego miruje otkad je rafinerija zatvorena. Industrijsko srce Banovine značilo je život ovom kraju.

"Propast…propast živa. Moj suprug je radio u rafineriji. Za vrijeme rata proizvodio gorivo za mlazne avione. Odavno toga nema", kazala je Dragica iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno ljudi ne radi. Ne znam, teška situacija. Sve nas je pogodilo… Sisak je sve pogodilo", kazao je Željko iz Siska.

Iz INA-e poručuju da je izbor bio dvije neprofitabilne rafinerije ili jedna profitabilna. Tvrde da se trenutno u Rijeci prerađuje dvije trećine hrvatske nafte, a kad modernizacija bude dovršena, i preostala trećina će ostajati u Hrvatskoj. To je moguće zato što se odabralo ulagati u Rijeku, a ne u Sisak, rekao je za RTL hrvatski član Uprave Miroslav Skalicki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nova Europska politička zajednica /

Orban za RTL u Pragu nakon razgovora s Plenkovićem: 'Vaš premijer ima razumne argumente oko INA-e'

Image
Nova Europska politička zajednica /

Orban za RTL u Pragu nakon razgovora s Plenkovićem: 'Vaš premijer ima razumne argumente oko INA-e'

"Četiri milijarde kuna. To je najveća investicija u povijesti INA-e u nekom projektu. Nikada, nikada INA nije ulagala više nego danas u tu rafineriju. To je iznos veći od troška Pelješkog mosta", kazao je Skalicki.

S novom upravom odluke u INA-i će se donositi drugačije, braneći Hrvatske interese, tvrdi premijer Andrej Plenković iz Praga gdje je nadolazeće promjene najavio i mađarskom premijeru Orbanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam mu da prenese MOL-u da model upravljanja ovakav kakav je neće i ne može opstati", kazao je premijer.

No, tako nije bilo dosad poručuju mostovci dok proglašavaju pobjedu oporbe nakon antikorupcijskog vijeća. Zatvaranje rafinerije je veleizdaja u režiji Plenkovićeve vlade, kaže Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"INA je potvrdila da je ova Vlada dala blagoslov za gašenje sisačke rafinerije, a tko je ova vlada? Je li vlada ministar Ćorić koji je to potpisao ili je vlada predsjednik Andrej Plenković? Imamo premijera koji radi suprotno hrvatskim nacionalnim interesima, ali koji je uz to i slabić", kazao je Grmoja.

A Plenković odgovara - saslušanje Dragana Kovačevića je zlouporaba saborskog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dovođenje čovjeka koji ima neki svoj proces, koji ima neku svoju agendu i svoja nastojanja da se izvuče. Može, ali ne na uštrb istine i na uštrb Vlade", kazao je premijer.

Uskočki optuženici Vladi ne smetaju kad, poput drugog optuženika u aferi JANAF Dražena Barišića ili svojevremeno SDP-ovog prebjega Tomislava Sauche iz afere dnevnice drže većinu u Saboru. Branko Bačić tvrdi da to nije isto jer je Kovačević sve ove godine šutio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvije godine kao prvi čovjek institucije, tvrtke koja je taj memorandum potpisala naglo je promijenio mišljenje i to u trenutku kada je nad njim teret teških optužbi. I da u tom kontekstu treba promatrati to saslušavanje. Pa to ćete morati pitati gospodina Sauchu", Bačić.

A dok se odgovori na ta pitanja otkriju, proteći će kroz Sisak još puno vode. Sirove nafte, nažalost, neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo