Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VJERNO PRIKAZUJE DOGAĐAJE

Gejmeri i branitelji izrađuju video igru 'Bitka za Vukovar': 'Neće biti sve samo pucačina'

Moći će se skinuti s interneta i u osnovnoj fazi zaigrati već kroz godinu dana iako će razvoj igre trajati barem četiri godine

Tin Kovačić/ 13.11.2021. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Računalna video igra "Bitka za Vukovar" je u razvojnoj fazi pa ćemo je moći skinuti s interneta i zaigrati. Na inicijativu branitelja, Udruga CRO game Devs putem svojih stranica i društvenih mreža uputila je javni poziv programerima, crtačima, IT-evcima da sudjeluju u stvaranju igre i vrlo brzo, putem interneta, u tu povijesnu priču o Gradu heroju uključilo se, i to volonterski, više od stotinu ljudi iz cijelog svijeta.

"Iz Australije, tamo smo već oformili tim od njih pet. Ima ih iz Čilea, iz zemalja Europe, iz Kanade odnosno iz SAD-a. Ono što je bitno još je da će igrica biti free model. Znači besplatna", kazao je za RTL Mate Doko iz Udruge CRO Game Devs.

Igrat će se iz prvog lica, ali i kroz stvarne ličnosti iz Domovinskog rata koji se zorno prikazuju u igrici. U prvoj misiji vidjet ćete devetnaestogodišnjeg Luku Andijanića i legendarnu priču o tome kako je oborio dva zrakoplova. Istinite povijesne osobe, istiniti događaji.

"U Bolnici su se susretali, svi su ranjenike morali voziti u bolnicu pa će takvih scena biti. Vožnja auta. Neće biti sve samo pucačina", objašnjava Doko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ratne tematike u igricama nisu rijetkost. Prvi i drugi svjetski rat odavno su na monitorima. Bitka za Vukovar u međunarodnim okvirima ima veliku vrijednost. Proučava se na svjetskim vojnim akademijama. Zovu je Hrvatski Alamo. Za Hrvate svetinja, no ima i nekih koji su se zapitali jeli možda prerano za ovakvu igricu koja bi možda mogla probuditi negativne emocije. 

No, valja si postaviti pitanje kakve su se sve igrice igrale u ovom gradu nakon Domovinskog rata, možda je ova računalna i najiskrenija.

No kako su se pravi branitelji uključili u izradu davajući intervjue, opisujući događaje, jasno je da će priča o Vukovaru biti ispričana na autentičan i vjerodostojan način. A igrat će se diljem svijeta što je sat povijesti kakav niti jedna škola ne može pružiti.

"Definitivno podržavamo priču. Jedan doista originalan način kako mlade privući i naučiti što je Vukovar, što je bila bitka za Vukovar", kazao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nisu vjerno prikazane samo povijesne ličnosti, akcije i bitke, već će se voditi računa i o prostoru pa će u ponedjeljak iznad Vukovara poletjeti i dronovi.

"Da napravimo i neka 3D mapiranja sa dronovima, znači fotogrametriju. Dečki još iz Slavonskog Broda su vrlo dobro dokumentirali i pojedine kuće, razne malo veće objekte iz fotografija", kazao je Doko,

Da je bar sve što se dogodilo bila igra, a ne jeziva stvarnost, u Vukovaru danas ne bi bilo suza.

Tin Kovačić/ 13.11.2021. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču