Jučer se Krešić povukao / General Džanko podržao kolege oko Gotovine za pomilovanjem Perkovića i Mustača. Ranije su dva povukla, 'iako ih cijene'

Image
Foto: Milan Šabić/Pixsell

Skupina generala iz Domovinskog rata koji traže pomilovanje za bivše pripadnike SDS-a, odnosno poslije brigadire HV-a, sad je porasla na šest

18.4.2022.
10:36
Milan Šabić/Pixsell
VOYO logo

Potpredsjednik udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) umirovljeni general Luka Džanko podržao je inicijativu izvorno sedmorice svojih kolega uključujući generala Antu Gotovinu da se pomiluju Josip Perković i Zdravko Mustač.

Mustač (80) i Perković (77) služe zatvorske kazne od 40 odnosno 30 godina nakon što su na sudu u Njemačkoj proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića iz 1983. dok su bili istaknuti službenici Službe državne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odobreno im je služenje kazne u Hrvatskoj, a skupina generala iz Domovinskog rata izašla je nedavno s inicijativom za pomilovanjem pred predsjednika RH Zorana Milanovića.

"Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za obranu RH nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posljedica pogrešne odluke sudaca Vrhovnog suda i neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uvjetni otpust", navodi se u zahtjevu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PISALI PREDSJEDNIKU /

EKSKLUZIVNO RTL objavljuje sadržaj pisma u kojem Gotovina i generali traže od Milanovića pomilovanje Perkovića i Mustača: 'Predsjedniče, sanirajte nepravedne posljedice!'

Image
PISALI PREDSJEDNIKU /

EKSKLUZIVNO RTL objavljuje sadržaj pisma u kojem Gotovina i generali traže od Milanovića pomilovanje Perkovića i Mustača: 'Predsjedniče, sanirajte nepravedne posljedice!'

"Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom. Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti."

Nakon što su prvo Krešimir Ćosić i jučer Marinko Krešić povukli svoje podrške zahtjevu, obojica navodeći da "ne žele biti uzrokom političkih podjela", te unatoč tome što "cijene doprinos Mustača i Perkovića obrani Hrvatske u ratu" i što su predani "svehrvatskoj pomirbi Franje Tuđmana", generalima oko Gotovine s podrškom sada se priključio Džanko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpredsjednik naše udruge VeDRA, proslavljeni hrvatski general Luka Džanko, pridružuje se inicijativi generala, njegovih suboraca, kojom se od predsjednika Zorana Milanovića traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća, koji u Hrvatskoj služe kaznu njemačkog suda zbog ubojstva političkih emigranata u vrijeme socijalizma", navodi VeDRA u priopćenju.

"General Džanko smatra da Perković i Mustać svojim zaslugama za obranu Hrvatske u ratu početkom devedesetih, kad su se stavili na raspolaganje domovini, apsolutno zaslužuju prijevremeno puštanje na slobodu", ističe se Džankov osobni stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev upućen predsjedniku Milanoviću, znači, trenutno podržavaju Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo i Luka Džanko.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo