IMA VIŠE OD 50 MEDALJA / Genijalac iz Popovače: Ponovo je osvojio zlato na informatičkoj olimpijadi, a Facebook i Instagram ga ne zanimaju

Zlatne medalje osvojili su učenici zagrebačke 15.-te gimnazije na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi koja se tijekom vikenda održala u Varaždinu

1.8.2022.
8:00
VOYO logo

Još jedno zlatno odličje oko vrata Dorijana Lendvaja. Osvojio ju je na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Varaždinu. Zlatan je bio na prestižnom natjecanju lani i ušao u povijest.

Koliko već po redu medalja, vidjeli smo da ih imaš jako puno. "Ne brojim", kaže skromno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ima ih više od 50. Bio je najbolji Europljanin na informatičkoj olimpijadi u Singapuru. Bio je i svjetski prvak u robotici prije nekoliko godina, a to je samo djelić njegovog životopisa, a tek je postao punoljetan.

Image
Naš Sheldon Cooper /

U Zagrebu održana informatička olimpijada, gost Direkta bio je dječak koji ima više medalja nego godina

Image
Naš Sheldon Cooper /

U Zagrebu održana informatička olimpijada, gost Direkta bio je dječak koji ima više medalja nego godina

Njegov jezik je programski, a kuckanje način života. I tako od malih nogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan dan natjecanja traje 5 sati, ali često većina vremena nije potrošena na kodiranje već na razmišljanje o tome kako iskodirati", poručuje Dorijan Lendvaj, dvostruki osvajač zlata na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi.

18-godišnjak je ove godine završio zagrebačku XV. gimnaziju iz koje je poznato da izlaze brojni izvrsni učenici, posebno na području informatike i matematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo sreću i zadovoljstvo raditi s najdarovitijim učenicima. Ta kombinacija darovitosti, volje i želje i naših rezultata koje smo i prije postizali, donose i dovode nas u situaciju da moramo raditi s tom djecom i onda kreiramo posebne sustave u kojima ta djeca moraju raditi", tvrdi ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu i mentor Dorijana Lendvaja, Nikola Dmitrović.

Dorijan kaže da je ključ uspjeha upravo u pripremi tijekom cijele godine uz brojna online natjecanja. Isto tako, on ne visi na klasičnim društvenim mrežama poput Facebooka i Instagrama kao njegovi vršnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponekad se za pripremanje radim simulacije prošlih olimpijada, sam si postavim 5 sati da riješim 3 zadataka s neke prošle olimpijade", tvrdi Lendvaj.

14 zlatnih medalja je do sada Hrvatska osvojila na Međunarodnim olimpijadama, a nešto više na srednjoeuropskim. Dvije su upravo Dorijanove, a njegov otac - ujedno i predsjednik saveza informatičara - puca od ponosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je više medalja nego što su svi ostali predmeti zajedno Hrvatskoj donijeli na svim međunarodnim olimpijada znanja", kaže Vlado Lendvaj, predsjednik Saveza informatičara Hrvatske.

Za tjedan dana počinje Svjetska informatička olimpijada u Indoneziji na kojoj će online sudjelovati hrvatska reprezentacija zajedno s Dorijanom. A nakon toga nova razina - studentska natjecanja na PMF-u i borba za nova zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo