UOČI RASPISIVANJA IZBORA / Gong upozorava: 'HDZ nas vraća u Sanaderovo doba'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Stranke će moći primiti i do tri puta više novca od donatora, upozorili su iz Gonga

22.3.2019.
9:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sabor je zasjedao cijelu noć s četvrtka na petak izjašnjavajući se o više od 900 amandmana na konačan tekst Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, a zasjedanje je nastavio i u petak ujutro. 

Uoči glasanja o njemu ispred Sabora konferenciju su održali predstavnici Gonga zabrinuti zbog donošenja zakona koji bi navodno trebao povećati transparentnost financiranja političkih kampanja, a donosi se sedam dana prije raspisivanja izbora. Uz to, krajem ove godine očekuje se i raspisivanje predsjedničkih izbora.

Prema konačnom tekstu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, stranke će moći primiti i do tri puta više novca od donatora, dok će se financiranje referenduma regulirati, a da nije donesen novi Zakon o referendumu, upozorila je izvršna direktorica Gonga Jelena Berković.

Naglasila je i da se suprotno Kodeksu dobre prakse u izborima Venecijanske komisije, izborno zakonodavstvo želi promijeniti neposredno uoči samih izbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pored donacija za redovnu godišnju aktivnost koja, kao i do sad, smije iznositi 200.000 kuna za pravnu i 30.000 kuna za fizičku osobu, jedna te ista pravna osoba moći će istoj stranci dati još 200.000 za europarlamentarne i isto toliko za predsjedničke izbore. Ukupno ove godine to može iznositi do 600.000 kuna. To je tek nešto manje nego u doba Ive Sanadera kada je pravna osoba pojedinoj stranci mogla donirati i do milijun kuna, a koji je, tijekom pregovara o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, izmijenjen 2011. godine u mandatu Jadranke Kosor. Zašto se ponovno podiže limit donatorima, srezan 2011. godine nakon afere Fimi medija, nigdje se u prijedlogu zakona ne objašnjava'', upozorila je Berković. 

Dojmu da se zakon donosi na brzinu doprinosi i činjenica kako se njime regulira financiranje referendumskih aktivnosti prije donošenja zakona o samom postupku referenduma. Gong, istaknula je, smatra da se pitanje financiranja referenduma ne treba rješavati ovim zakonom, ukoliko u istom paketu ne ide i donošenja novog Zakona o referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pored toga, iz novog zakona je nestala odredba koja propisuje obavezu specificiranja podatka o uplatama političkih stranaka njihovim kandidatima za izbornu promidžbu. Takva obaveza postojala je u nacrtu upućenom na javno savjetovanje. Bila je čak i unaprijeđena dodatkom da izvješće treba sadržavati i podatke o donacijama na račune subjekata koji su izravno ili neizravno povezani s političkom strankom ili pod njezinom kontrolom. Međutim, cijeli je stavak 4. članka 52. naprosto izbrisan već u prvom čitanju – bez ikakva objašnjenja'', upozorila je Berković.

U Gongu smatraju da ''oovaj Zakon nema jasnu namjeru rasvijetliti trag novca u političkim kampanjama na internetu jer, za razliku od preciznog definiranja transparentnosti oglasa u tradicionalnim medijima, ne predviđa jednako detaljno i prikupljanje podataka o medijskom oglašavanju na društvenim mrežama''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo