Stručnjak za sigurnost za Direkt / Akrap o špijunskoj aferi: 'Kao da gledamo Monty Python, toliko loše da će služiti za primjer studentima'

Gordan Akrap kaže kako najnovija špijunska afera dolazi iz bošnjačkih medija

9.4.2019.
23:00
VOYO logo

Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba te član Vijeća za nadzor sigurnosnih službi, gostujući u RTL Direktu analizirao je najnoviju špijunsku aferu između Slovenije i Hrvatske

"Sagledavajući ovu priču, samo čekam kad će se još jedna epizoda Monty Pythona pokazati, kad će John Clesse iskočiti i reći: "Now something completely different" i optužiti hrvatskog tajnog agenta Đuru, prema pisanju bosanskih medija, da SOA
stoji iza prosvjeda u Srbiji", kaže Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je ovo odličan primjer negativnog planiranja hibridnih operacija te kako se loše isplanirane operacije potom loše održavaju na onoga tko ih je potaknuo.

"Ovo je savršen primjer koji ću studentima pokazivati kako se loše planiraju, loše provode i loše organiziraju dezinformacije u javni prostor u određenim državama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za sigurnost, Gordan Akrap objasnio je kako cijela špijunska afera počinje još od informacija koje su se pojavile u medijima, a prema kojima je Hrvatska naoružavala selefije u BiH kako bi poduprla priču hrvatske predsjednice da se na području država zapadnog Balkana nalazi velik broja osoba koje se mogu smatrati radikalima i koje su potencijalno opasne za sigurnost ne samo tih država nego i cijele EU.

"Mektić je samo trbuhozorac, on nije tvorac. Njen kreator je u bošnjačkom političkom tijelu jer su odmah nakon objave te informacije skočili Bakir Izetbegović i Komšić optužujući Hrvatsku da pokazuje svoje pravo lice i nastavlja dijeliti BiH, optužujući BiH za ono što ona nije", kaže Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da će se ova cijela dezinformacija vratiti u BiH, nakon čega će Mektić morati snositi određene posljedice jer je Državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog protiv njega zbog širenja lažnih vijesti. 

Na pitanje kako su se onda Slovenci navukli na tu priču, Akrap kaže da najnovija špijunska afera dolazi iz bošnjačkih medija, dok ju je dio slovenskog političkog establišmenta iskoristio za svoje političke interese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isti ti mediji, da bi dokazali koliko je Hrvatska zločesta prema zemljama na području zapadnog Balkana, ali i zemaljama članicama EU i NATO saveza s kojima smo saveznici, u ovom slučaju Sloveniji, objavili su da je SOA-a navodno prisluškivala Sloveniju", kaže stručnjak za sigurnost.

Dodaje da je cilj bio spriječiti pristup Hrvatske Schengenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U razgovorima koje sam imao s visokim dužnosnicima sigurnosnih sustava na razini EU, svi hvale Hrvatsku spremnost za pristupanje Schengenu i pozitivne napretke ka tom cilju. Slovenija, normalno, prijeti da će zaustaviti taj proces. Čim je Erjavec u vladi prije svakih izbora u Sloveniji se građane plaši sa zločestim Hrvatima."

Akrap smatra kako ova afera neće biti dugog vijeka, ona će se vratiti tamo otkud je i započela, a Slovenci će se morati početi baviti sami sobom i rješavati svoje unutarpolitičke probleme, no bez Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo