novi ministar vanjskih poslova / Grlić Radman za RTL: 'Plenković mi je ponudio ministarsku poziciju u pravom trenutku'

Za šest mjeseci Hrvatska preuzima predsjedanje EU-om, a novi ministar neće imati puno vremena za uhodavanje

20.7.2019.
18:56
VOYO logo

Dosadašnji veleposlanik u Njemačkoj i dugogodišnji diplomat, a od jučer i novi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u RTL-u Danas.

Za manje od šest mjeseci Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom pa novi ministar neće imati puno vremena za uhodavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da je dosad postignut visok stupanj priprema, to mogu govoriti s aspekta veleposlanika iz Berlina, bili smo u izravnoj vezi s Ministarstvom. Pripreme su krenule već 2018. kad smo s Finskom i Rumunjskom pripremili program koji je odobrilo Vijeće za opće poslove. Mi ulazimo u jednu završnu fazu. Na proljeće smo donijeli Akcijski plan koji obuhvaća pripreme i provedbu i ima tri ključna elementa", kazao je Grlić Radman za RTL Danas.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li to predsjedanje Europskom unijom građani osjetiti u svakodnevnom životu i postoji li neka konkretna korist za njih, ministar je rekao: "Hrvatska je priznata 1992. godine. Danas, nakon 27 godina, imate da je Hrvatska za kormilom jedne takve velike regionalne organizacije, koja je prvo svjetsko gospodarstvo i drugo tržište. Imate jedan lijep, ponosni osjećaj da predsjedate takvom zajednicom. Za ovo što danas imamo, to je priznanje i hrvatskim braniteljima, herojima koji su pali za domovinu, da ulazimo u sve te asocijacije, da ćemo uskoro ući u Schengen i eurozonu.''

Za sjedište predsjedanja odabrana je Nacionalna sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a rok za dovršetak radova je prosinac. Ministar kaže da postoje dvije faze, Kongresni centar koji se uređuje i druga faza koja obuhvaća iseljenje Gruntovnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon šest mjeseci to će ostati građanima. Mi ćemo imati jednu fantastičnu lokaciju, to ne ide sve našim sredstvima nego i onima iz EU, mi osposobljavamo i 800 službenika...", kazao je ministar.

Na pitanje kad ga je premijer nazvao da mu ponudi ministarsku poziciju, Grlić Radman je rekao da je to bilo - u pravom trenutku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam u nekoliko dana doživio transformaciju."

Kad je riječ o prvim potezima, ministar ih zasad nije htio otkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam u službi vanjskih poslova od samih početaka, poznajem taj sustav, stvarao sam tu službu, u koju sam došao '91. na poziv predsjednika Tuđmana. Mislim da moramo biti proaktivni, otvoreni, transparentni, to je isto jedna od vrijednosti EU-a. Građani moraju biti informirani, oni biraju. Oni čine EU", zaključio je Grlić Radman. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo