lijepa priča s dolca / Gospođa Magdalena otopila je srca Zagrepčana: 'Skupljam novac za tiskanje svoje knjige'

Image

Ako želite pomoći, najbolje je doći direktno na plac i od nje nešto kupiti

10.6.2022.
17:10
VOYO logo

Najpoznatiji zagrebački plac od nedavno se svakog četvrtka u 18 sati presvlači u novo ruho, pa tako Dolac postaje Zagorkin sajam knjiga, stripova i nosača zvuka. Radi se o projektu koji je pokrenula platforma 1POSTOZAGRAD, a koja djeluje u suradnji s gradskim vlastima.

Jedna od izlagačica privukla je posebnu pažnju organizatora, ali i kupaca te šire publike. Radi se o 85-godišnjoj Magdaleni Kolar Đudajek, amaterskoj prodavačici koja je ujedno i amaterska pjesnikinja, no prepoznata u zagorskoj kulturnoj baštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa Magdalena do sada je objavila osam zbirki poezije, uglavnom na kajkavskom narječju. Prva je zbirka "Zagorje moje - jen pušlec i kušlec", izašla još 1987. godine, dok je posljednju osmu, "Ružin pupoljak", objavila lani. Zbog svog doprinosa kajkavskoj kulturi, uvrštena je i u Enciklopediju Hrvatskog zagorja.

Jedna je zbirka prevedena i na engleski jezik u čemu je pomogao Magdalenin unuk koji živi u Kanadi, a u zbirkama su se našle i fotografije njezine kćeri. Prvu je zbirku ilustrirao njen pokojni suprug, Ivan Đurajek, koji je radio kao varilac i bravar u Končaru, no bio je strastveni zaljubljenik u slikarstvo što u bivšoj državi nije prošlo nezamijećeno. A Magdalena, koja je po struci krojačica, i sama je gajila ljubav prema slikarstvu, tako da je jednu zbirku prijavila i sama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na Zagorkinom placu pojavila se s posebnim razlogom, naime gospođa Magdalena nada se izdavanju devete zbirke za što joj treba 5000 kuna. Izdavača već ima, a sada se nada da će prodajom knjiga, slika i ostalih sitnica skupiti cifru i ostvariti cilj.

Nakon što su objavili njezinu fotografiju i cilj, na Facebook stranici 1POSTOZAGRAD javili su se brojni građani koji su htjeli pomoći. Nudili su gospođi pomoć u obliku besplatnih ilustracija i priprema knjige za tiskaru. Ako želite pomoći, najbolje je doći direktno na plac i od nje nešto kupiti te popričati s gospođom, organizatori napominju da sljedećeg četvrtka sajma neće biti jer je neradni dan, no gospođa Magdalena najavila je da se vraća 23. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo