Degutantan transparent

Načelnik PU zagrebačke za RTL o incidentu u Kustošiji: 'Sva šestorica privedenih priznala su krivnju'

Objasnio je i da su pronašli sve osobe s fotografija te onog tko je napravio transparent

Vijesti.hr/ 13.6.2020. u 18:25

Ne prestaju reakcije na sramotni transparent ispred kojeg su se slikali pripadnici Bad Blue Boysa u zagrebačkoj Kustošiji. Zbog govora mržnje policija je privela šestoricu mladića, a neki su se, kako doznajemo, sami prijavili u policiju.

Image
RTL doznaje

Policija privela šest osoba u vezi transparenta mržnje; Pupovac poručio: 'Mi se njih ne bojimo'

Image
RTL doznaje

Policija privela šest osoba u vezi transparenta mržnje; Pupovac poručio: 'Mi se njih ne bojimo'

Uz predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji ovaj čin povezuje s kampanjom za parlamentarne izbore, ponašanje delinkvenata primitivnim je nazvao i predsjednik Republike Zoran Milanović. 

Više o incidentu ispričao nam je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić koji je u studiju RTL-a Danas razgovarao s našom reporterkom Ivanom Ivandom Rožić.

Otkrio je najnovije informacije.

"Odmah po saznanju za nemili događaj u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom krenuli smo u intenzivno kriminalističko istraživanje na sumnju u počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Tijekom kriminalističkog istraživanja istraživali smo osam osoba, za šest osoba je utvrđena utemeljena sumnja da su počinili navedeno kazneno djelo. Oni su prije nekoliko trenutaka uz kaznenu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku", rekao je Rašić.

Sva šestorica priznala su kazneno djelo

Rekao je i kako su završene pretrage domova. 

Upravo se čita

Image
još jedan opoziv

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina jer sadrži hepatitis E virus

"Pronađena je odjeća, mobiteli i tako", kazao je.

Objasnio je i kako su pronašli sve osobe s fotografija.

"Ovih šest osoba koje smo prijavili za ovo kazneno djelo su na fotografijama, oni su iskazivali tijekom kriminalističkog istraživanja, oni ne poriču ovo kazneno djelo, priznali su, čak znamo i osobu koja je i napravila taj neprimjereni transparent. Dvije su osobe punoljetne, 21 i 22 godine, a ove četiri osobe su mlađi punoljetnici, znači osobe koje su navršile 18, a nemaju 21 godinu", otkrio je za RTL Rašić.

Objasnio je i jesu li otkrili još neke osobe koje su povezane s transparentom, ali nisu na fotografijama.

"Upravo zato nastavljamo s kriminalističkim istraživanjem dok ne pronađemo sve osobe koje su sudjelovale u tom nemilom događaju. Međutim, zasad nemamo saznanja da netko stoji iza tog događaja osim samih njih koji su priznali počinjenje djela", rekao je.

Objasnio je koja je granica između kaznenog djela i prekršaja

Kazao je i koliko ima kaznenih djela javnog poticanja na nasilje.

"Pa ako imamo jedno, i ono je previše. Statistički gledano, ove godine ovo je treće kazneno djelo, 2019. imali smo dva kaznena djela, 2018. imali smo sedam kaznenih djela i 2017. imali smo tri kaznena djela. I sva su riješena. Zločin iz mržnje, znači, svako kazneno djelo može biti počinjeno iz mržnje, imamo godišnje oko 10 kaznenih djela", objasnio je.

Objasnio je i koja je granica kada je nešto kazneno djelo, a kada je nešto prekršaj.

"Pa mi smo u ovom događaju od samog početka zauzeli stav da se u suradnji s Državnim odvjetništvom da se radi o kaznenom djelu iz članka 325, a razlika je vrlo jednostavna. Znači, o društvenoj opasnosti", zaključio je.

Vijesti.hr/ 13.6.2020. u 18:25

Više s weba

Pročitajte još

Image
plaža šunj

Dubrovački nudisti na mukama, kupači u badićima im uzurpirali plažu: 'Što bi bilo da se skinem gol?'

Više s weba